Kálium-bikarbonáttal kiegészített 80% kálium-metabiszulfitot tartalmazó borkezelő készítmény.
Felhasználható:
- must, bor kénezésére, csírátlanítására
- élelmiszeripari tartósítószerként, antioxidánsként
A keletkező kénessav az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:
- antiszeptikus és enzimgátló hatás
- redukáló és antioxidáns hatás
- íz- és zamatmegőrző hatás
- színstabilizáló hatás
A termék felhasználása kis térfogatú tartályokban, hordókban javasolt.
Előnye:
Míg a csak kálium-metabiszulfitot tartalmazó borkén készítményeket előzetesen vízben vagy borban oldani kell, majd az adagolást követően valamilyen alkalmas módszerrel el kell keverni a kezelt termékben, a Borkén Plussz esetén ezek a lépéseket nem kell megtenni.
Felhasználási javaslat:
A használat során nincs szükség a Borkén előzetes oldására borban vagy vízben, hanem a terméket közvetlenül a kezelendő termékbe juttatjuk. Ezt követően azonnal habosodás indul meg, a felszabaduló gázok a bor felületét lezárják azonnali védelmet nyújtva az atmoszférikus oxidáció ellen.
A kéndioxid néhány nap alatt egyenletesen eloszlik a kezelt termékben keverés vagy egyéb mozgatás nélkül.
A készítmény oldódását és eloszlását a kálium-bikarbonát segíti elő, ami enyhe pezsgéssel oldódik.
1 g Borkén Plusszból 0,46 g SO2 illetve 0,59 g H2SO3 keletkezik.
Adagolása must és bor kénezéséhez:
- egészséges, édes musthoz: 11.0 g/hl
- kissé rothadt termésből készült must esetén: 16.5 g/hl
- rothadt termésből készült must esetén: 22.0 g/hl
- friss must szállításához: 33.0 g/hl
- borok gyenge kénezéséhez: 11.0 g/hl
- borok közepes kénezéséhez: 22.0 g/hl
- borok erős kénezéséhez: 33.0 g/hl
- zöldség és gyümölcs tartósításához: 3 g/5 liter ecetes vagy cukros felöntőlé
Ne tegyék forró vízbe!