folyékony, kontakt hatású gombaölő szer
vizes szuszpenzió koncentrátum
Hatóanyaga: 350 g/l Bordeaux-i keverék
Felhasználható:
almatermésűekben, szőlőben, burgonyában, zöldségfélékben (paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, zöldbab) gombabetegségek ellen.
Ökológiai gazdálkodáshoz is ajánlott készítmény!
III. forgalmi kategóriájú szer.
Felhasználási javaslat:
Kultúra | Károsító | A kezelések maximális száma |
Két kezelés közt eltelt minimális időtartam |
Dózis (l/ha) |
Permetlé (l/ha) |
A kezelés ideje fenológia szerint |
alma, birs, naspolya | varasodás, tűzelhalás | 6 | 7 | 3 | 600-1500 | levélfejlődéstől (BBCH 10) 70%-os gyümölcsméretig (BBCH 77) |
3-4 | 70%-os gyümölcsmérettől (BBCH 77) 3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83) |
|||||
körte | varasodás, tűzelhalás | 5 | 7 | 3 | 600-1200 | levélfejlődéstől (BBCH 10) virágzás végéig (BBCH 69) |
3-4 | 70%-os gyümölcsmérettől (BBCH 77) 3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83) |
|||||
csonthéjasok (kajszi, őszibarack, szilva, meggy, cseresznye | baktériumos-, gombás betegségek (kivéve lisztharmat) | 6 | 7 | 3 | 600-1500 | levélrügy-pattanástól (BBCH 7) 3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83) |
gyümölcsös, szőlő | lemosó permetezés | 2 | 7 | 3-4 | 800-1500 | - |
szőlő | peronoszpóra, orbánc | 4 | 7 | 3-4 | 600-1000 | rövid hajtás állapottól (BBCH 14) fürtzáródásig (BBCH 79) |
burgonya | burgonyavész, alternária | 4 | 8 | 3-4 | 400-600 | sorzáródás kezdetétől (BBCH 31) bogyóérésig (BBCH 89) |
paradicsom, paprika | gombabetegségek (kivéve lisztharmat, szürkerothadás | 4 | 7 | 3-4 0,3-1% |
400-1500 | 2 leveles állapottól (BBCH 12) érés kezdetéig (BBCH 81) |
uborka | gombabetegségek (kivéve lisztharmat, szürkerothadás | 4 | 7 | 3-4 0,3-1% |
400-1500 | 4 leveles állapottól (BBCH 14) termésfejlődésig (BBCH 70) |
zöldborsó, zöldbab | gombabetegségek (kivéve lisztharmat, szürkerothadás | 4 | 7 | 3-4 0,3-1% |
400-1500 | 4 leveles állapottól (BBCH 14) hüvely- és magképződésig (BBCH 70) |
Almatermésű kultúrákban a tűzelhalás és a varasodás ellen a készítmény megelőző jelleggel rügyfakadástól a zöldbimbós állapot végéig 2-3 alkalommal javasolt kijuttatni. A kezeléseket 7-10 naponként nagy lémennyiséggel javasolt végrehajtani. A termés után a készítmény záró permetezésre ismét felhasználható a rézérzékenység és a perzselési veszély figyelembe vételével. A faiskolai alany-, csemete- és oltványkertekben a tűzelhalás elleni védekezéseket a fertőzési időszakot megelőzően kell elkezdeni. A fertőzési helyzet ismeretében a kezeléseket 7-14 naponként, 300-400 l/ha permetlé felhasználásával célszerű megismételni.
Szőlőben peronoszpóra ellen az előrejelzésre alapozva megelőző módon az első kezelést általában akkor kell elvégezni, amikor a hajtások átlagos hossza eléri a 20-25 cm-t. A kezeléseket a fertőzés alakulása szerint 7-14 naponként javasolt végrehajtani.
Burgonyában burgonyavész elleni permetezéseket az előrejelzés alapján megelőző jelleggel már a virágzás kezdetén célszerű elkezdeni, majd a fertőzési helyzettől függően 8-12 naponta célszerű megismételni.
Zöldségfélékben (paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, zöldbab) gombabetegségek (kivéve lisztharmat, szürkerothadás) és baktériumos betegségek ellen megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell megkezdeni és a fertőzési helyzet alakulása szerint 2-3 alkalommal 7-14 naponként célszerű megismételni. Zöldborsó, zöldbab esetén tapadást fokozó szer használata javasolt!