Védekezés a szőlő peronoszpóra ellen

A szőlő peronoszpóra a levelet és a fürtöt is megtámadja. Tüneteiként a fiatal leveleken sárgás-zöld kör alakú olajfoltokat figyelhetünk meg, a fonákon a gombaszaporító képletei fehér penészgyepet okoznak, ezek később bebarnulnak és beszáradnak. Az erősen fertőzött levelek elszáradnak és lehullnak. A fürtök zsendülésig fogékonyak a fertőzésre, a kocsányok, a virágok és a fiatal bogyók besárgulnak, fehér penészgyep jelenik meg rajtuk, majd elszáradnak. A nagyobb borsó nagyságú bogyók lilás színűvé színeződnek, majd összetöppednek és elszáradnak.A peronoszpóra a lehullott leveleken telel át. A kezdeti fejlődéshez 10 °C és legalább 10 mm csapadék szükséges.A hosszan tartó csapadékos időjárás esetén fennáll a járványveszély lehetősége.

A Bordóilé Neo SC folyékony réz készítmény a peronoszpóra ellen. A réz szemcsemérete egyedülállóan alacsony, mindösszesen 200 nanométer. A kis szemcseméretének köszönhetően nem okoz fitotoxicitást (nem perzsel, nem okoz bőrszövet vastagodást, a fiatal hajtások növekedését nem gátolja). Ezen kívül előnye a szilárd rezekhez képest, hogy nem porzik, nem ülepszik (a permetezés elejétôl a végéig ugyanaz a permetlé minősége), könnyen mérhető. Kalcium tartalmánál fogva jó a tapadása és az esőállósága.

Felhasználásának időpontja: A kis szemcseméretének köszönhetően az első kezelésekre is használható és a kötődés után a ”kontakt” periódusban peronoszpóra ellen.

Dózisa: 3-4 l/ha.

 

Miltox Speciál Extra WP a növényvédelemben legnagyobb mennyiségben használt és közkedvelt rézoxiklorid és a mankoceb harmonikus kombinációja. A készítmény fokozottabb és tartósabb hatását a két hatóanyag közti szinergizmus biztosítja. Finom szemcseméretének köszönhetően a levél elületén jól megtapad, a permetlébevonat egyenletessége a kék szín miatt jól látható. A színezőanyagban található mikroelemek hatására nő a levelek klorofill tartalma, ezért a levelek élénkzöld színűvé válnak. A vesszők jól beérnek és ellenállóbbak lesznek.

Felhasználásának időpontja: apró bogyó nagyságtól - zsendülésig.

Dózisa: 2-3 kg/ha

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén