Vizsgálat igazolta: a BORDÓILÉ NEO SC kockázatmentesen alkalmazható az ökológiai gazdálkodásban!

Válasszuk a megbízható, hazai gyártású BORDÓILÉ NEO SC-t!
A tavasszal felreppent hírek szerint a réz bázisú növényvédő szerek használata után esetenként hosszú idő alatt lebomló nem megengedett szermaradék halmozódhat fel a gyümölcstermő növényekben. Ennek egyik feltételezett oka a készítmények esetleges foszetil-Al, ill. foszfit szennyezettsége. Fontos tudni, hogy ezek a hatóanyagok jelen lehetnek az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett természetes eredetű termésnövelő anyagokban (pl. állati eredetű, vagy zöldtrágya), biostimulátorokban (pl. algakivonatok) és a talajban is.

A foszetil-Al hatóanyagnak nincs felhasználási engedélye az ökológiai gazdálkodásban, de engedélyezett a konvencionális művelésben. Az említett hatóanyag származékai az etil-foszfonátok ill. a kálium foszfit. Utóbbi, mint növényvédő szer hatóanyag szintén engedélyezett a konvencionális művelésben, de nem használható, mint termésnövelő anyag sem a hagyományos, sem a biológiai gazdálkodásban. A foszfitok pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de több írás szólt arról, hogy a növények természetes védekező képességét fokozhatják, ugyanakkor beavatkoznak a szénhidrát metabolizmusba, stimulálhatják a hormonális és kémiai változásokat. A hatóanyagok tiltása miatt az EU piacára kerülő, ökológiai gazdálkodásból származó terményekben rendszeresen vizsgálják jelenlétüket.
A szermaradékok vizsgálatával foglalkozó olasz tanulmány szerint egy biológiai művelésű kertészeti kultúrából vett talaj, felhasznált termésnövelő anyag, növényi levél és piacra kerülő termék mintázásakor nem találtak szermaradékot, de ugyanazon növény konvencionális művelésű változatánál vett minták (növény levele, piacra kerülő termék) mindegyike tartalmazta a vizsgált és egyébként ott engedélyezett hatóanyagokat.

Az ökológiai gazdálkodásban tehát az jelenti a veszélyt, hogy a felhasznált termésnövelő anyagok, biostimulátorok, engedélyezett növényvédő szerek szennyező anyagként tartalmazhatják a foszfitokat, foszetil-Al-t.

A korábban említett tanulmány szerint a legnagyobb probléma a fás szárú, gyümölcstermő ültetvényekben léphet fel, ahol könnyen felhalmozódhatnak ezek a hatóanyagok. Az ökológiai művelésben engedélyezett BORDÓILÉ NEO SC közkedvelt, hazai gyártású és a régóta használt rézkészítménye többek között az almatermesztőknek. A termékbe vetett bizalmuk megerősítése érdekében 2021-ben végeztük el a foszetil-Al, ill. foszfit szermaradék vizsgálatot egy Magyarországon kijelölt, sok éve biológiai művelésű almaültetvényből származó piacra kerülő termés és a BORDÓILÉ NEO SC laborvizsgálatával. A termelő az ültetvényben évek óta használja a BORDÓILÉ NEO SC-t, évjárattól függően, változó mennyiségben.

A vizsgálatot akkreditált analitikai laboratórium végezte el Németországban. A 4 ismétléses vizsgálat mind a termés, mind a BORDÓILÉ NEO SC esetében szermaradék mentességet igazolt, azaz sem a piacra kerülő gyümölcs, sem a felhasznált réz készítmény nem tartalmazott foszetil-Al, ill. foszfit hatóanyagokat.

A fenti vizsgálat értelmében a BORDÓILÉ NEO SC az a makulátlan rézkészítmény, amely továbbra is gazdaságos és biztonságos módon védi meg a növényállományt a gombabetegségek ellen.        

2021.10.11.
Agroterm Kft. és FMC-Agro Hungary Kft.   

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén