Virágzik a szőlő

A májusi csapadékos időszak után berobbanó nyárias meleg hatására a szőlőben gyors hajtásnövekedés indult el. A virágzás a legtöbb fajtánál elérte a fővirágzás állapotát és napokon belül láthatóvá válnak a kötődött bogyók. Ez a szőlő legérzékenyebb fejlettségi állapota, amikor a fürt fogékonnyá válik a szőlő lisztharmatra és a szőlő peronoszpórára.

A védtelen bogyók a sűrű lombozatban párás körülmények között gyorsan fertőződhetnek a már ott lévő szőlő lisztharmat telepekből fejlődő fertőző anyaggal a konídiumokkal. Ezek a telepek nehezen láthatóak, de ha a hőmérséklet kis mértékben visszahűl, akkor a gyors fejlődésük eredményeként könnyen kialakulnak a levélen és a fürtön is a szürkésfehér lisztharmat telepek.

Ha a szőlőfürt ebben a kis bogyós állapotban fertőzötté válik, akkor később szinte lehetetlen orvosolni a betegséget. Hasonló a helyzet a szőlő peronoszpórával. A csapadékos periódusban fejlődő levéltünetek egy-egy borvidéken a meleg ellenére is fertőzőképesek és a reggeli harmat, pára, vagy újabb csapadék hatására növekedhetnek ezek a fertőzési gócok.

A gyors fertőzés a bogyókat, kocsányt is érintheti, amikor a fürtkezdemény gyorsan beszárad, rajta peronoszpóra telepeket nem is láthatunk. A jövő héten érkező záporok, zivatarok előtt, lehetőleg a virágzás végén mindezek miatt érdemes védekezni a két kórokozó ellen használható készítményekkel.

Javasoljuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC használatát, amit a lomb méretétől függő permetlé mennyiség megválasztásával kell bekeverni és törekedni kell az alapos fedettség elérésére. A hagyományos művelésben 500 l/ha vízmennyiség szükségszerű, de házikertben is törekedni kell a csepegés mentes bőséges permetlé kijuttatásra. A hatást könnyebben elérjük, ha a virágzás végén hajtásválogatást végzünk. Ezzel átlevegőzik a fürtzóna és a permetlé is könnyebben bejuthat a fürtökre.

A permetezéshez válasszuk a hűvösebb esti órákat!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén