Virágzás után permetezzük az almafákat!

A virágzás időszakában jellemző időjárás az almák számára sem volt ideális. A hűvös, olykor fagyos éjszakák több megyében várhatóan jelentős termésveszteséget okoztak. A megmaradt és kötődni képes virágokat, fákat most különösen óvni kell a kártevők, kórokozók és a növénykondíció gyengüléséből fakadó betegségektől. Az első levelek megjelenésétől az almafa lisztharmat tüneteivel találkozhatunk, amelyek lisztszerű bevonatai jól láthatóak a leveleken.

Ezekről a levelekről a fertőzés tovább terjedhet az idősebb levelekre a későbbiekben, amelyet például kéntartalmú hatóanyaggal tudunk blokkolni (pl. BORDÓILÉ+KÉN NEO SC - amely varasodás ellen is véd). Ha csapadékossá válik az időjárás, vagy az egyszerre lehulló csapadék eléri vagy meghaladja a 10 mm-t és némileg melegszik az idő, akkor az almafa varasodás aszkospórái fertőznek. Ekkor az alsó leveleken jelennek meg először az egérszürke színű foltok.

A foltok fertőzőképessége párás, csapadékos időben nő és súlyos esetben a termés fertőződik. Ezért időjárástól függően el kell kezdeni a virágzás után a varasodás elleni védekezést is (pl BORDÓILÉ NEO SC, vagy BORDÓILÉ+KÉN NEO SC vagy RÉZOXIKLORID 50 WP-vel). A fagyos éjszakák elmúltával a leveleken szaporodnak a levéltetvek, amelyek a növényi nedvek szívogatásával gyengítik a hajtásokat. Száraz időjárás esetén folyamatos kezelésre lesz szükség ellenük. A levélpirosító alma levéltetű a levelek torzításával és pirosra színeződésével hívja fel magára a figyelmet.

A zöld alma levéltetűt a levél fonákát átvizsgálva láthatjuk tömeges telepeiben. Az elmúlt héten mindenütt elkezdődött az almamoly rajzása. Ahogy az időjárás melegszik, kezdetét veszi a párzás és a tojásrakás folyamata. Az almamoly elleni védekezést a tojásokból kikelő hernyók ellen érdemes időzíteni, mert a kis hernyó gyorsan berágja megát a terméskezdeménybe, amikor a rovarölő szerrel már nem érjük el.

Az almamoly nemzedékei ellen a rajzás nyomon követésével többször kell védekeznünk a vegetáció folyamán. Az első permetezésre május elején lesz szükség a melegebb országrészekben. A kezelésre érdemes olyan rovarölő szert választani, amely hatékony a levélaknázó molyok ellen is.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén