Virágfertőző monilinia – védjük a mandulát, kajszibarackot, majd a meggyet!

A virágzás időszakában, különösen, ha az időjárás párás, csapadékos akkor a mandula, kajszibarack, és a meggy, mint fő gazdanövények virágán keresztül fertőzhet a monilinia. A fertőzés gyors lezajlása után már hiába védekezünk, a virágok elhalnak, az ágrészeken fejlődő levélkezdemények elszáradnak, a hajtásokon mézgacseppek jelennek meg.

A hajtásfertőzés kiterjedhet nagyobb ágakra is. Súlyos fertőzés esetén az egész lombkorona elszárad. A moniliniás virág és hajtáselhalás fertőzésének megakadályozása érdekében a virágzás kezdetén, 50 %-os virágzásban és fővirágzásban érdemes kezelni. Ha a fertőzés mégis megtörténik, akkor a hajtásszáradás tünetének megjelenésekor a fertőzött ágakat vágjuk le – egészséges rész ráhagyásával és semmisítsük meg. A virágzásban használható kontakt és felszívódó hatásmódú készítmények is elérhetőek a kereskedelmi forgalomban. A növénykondíció javításával sokat tehetünk a kórokozó megfékezése, a növényállomány ellenállóságának növelése érdekében.

Erre azért is szükség van, mert a virágzást követően a csonthéjasokon a gyümölcsfertőző monilinia okozhat termésveszteséget és korai rothadásokat. A gyümölcsök sérülése bármilyen módon történik is, kaput jelent a gyümölcsfertőző monilinia számára. Pl. gyümölcsmolyok kártétele, a cseresznyelégy tojásrakása, darázs, mechanikai sérülések hajlamosítanak a rothadásra.

A terméshéj erősítésére és a növénykondíció javítására használhatjuk a PERETRIX CA+S terméket a virágzás után 1 % töménységben. Természetesen a termék használható minden kertészeti kultúrában a kálcium és a kén pótlására, de rézzel ne keverjük és ügyeljünk arra, hogy virágzásban ne használjuk! Ha virágfertőző monilinia ellen rézkészítményeket szeretnénk felhasználni (pl. RÉZOXIKLORID 50 WP), akkor azt már csak a cseresznye és meggy esetében tehetjük meg, de azt is csak a fehérbimbós állapotig azért, hogy a réz perzselését elkerüljük.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén