Végezzük el a szőlőink első fertőzést megelőző permetezését!

Az elmúlt hetekben gyorsan fejlődtek a szőlő hajtásai és láthatóvá váltak a virágkezdemények. A hajtások hossza a legtöbb fajtánál meghaladja a 20 cm-es hajtáshosszt. A nagyobb lombfelület nagyobb tapadási felületet is jelent a kórokozó gombák számára. A gyakori, kis mennyiséget jelentő esőzések, vagy az egy alkalommal lehulló nagy mennyiségű csapadék és a meleg napok hatására a szőlő lisztharmat áttelelő képleteiből kiszabadulhatnak az első fertőzést okozó spórák.

Ezek a tőke közelében fejlődő leveleken megtapadva okozzák az első tünetek kialakulását, amikor a levél alsó részén nehezen észrevehető formában fejlesztenek fehér színű lisztharmat telepet. Ha nem végezzük el időben a kezeléseket, akkor ezekből a telepekből gyors másodlagos fertőzések indulnak el, amely már jól láthatóvá válik a leveleken. Ennek esélye és a növény érzékenysége a virágzás felé közeledve fokozódik. Ezért érdemes most, megelőzéssel védekezni. Javasolt szőlő lisztharmat ellen a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC vagy az OLAJOS RÉZKÉN HASZNÁLATA.

Mindkét készítmény a szőlő peronoszpóra megelőzésére is alkalmas, amely akkor fertőz, ha tartósan esős napok követik egymást, a levél felülete folyamatosan nedves, vagy nagy mennyiségű csapadék után a levegő magas páratartalma mellett mérhető hosszan levélnedvesség. Ha ezek mellet az időjárási feltételek mellett a szőlő peronoszpóra fertőző anyaga is jelen van, akkor leggyakrabban a leveleken keresztül elkezdődik a fertőzési folyamat. Ennek első tünete, hogy a levelek színén sárga foltok jelennek meg. Ezeknek a foltoknak a fonáki részén idővel szürkésfehér virágzó gombatelepek jelennek meg, amelyek a fertőzés nagyobb kiinduló forrásai lesznek.

A védekezést célszerű az első tünetek megjelenése előtti időre szervezni, hogy a veszély könnyebben és olcsóbban elhárítható legyen. A tarka szőlőmolyok rajzása több borvidéken még tapasztalható, de a rovarölő szerek alkalmazását a lárvák első észlelésekor kell elkezdeni. A lárvakelés május második dekádjától várható.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén