Végezzük el a lemosó permetezéseket!

A mandulánál, kajszibaracknál, fajtától függően a cseresznye és meggynél, az almánál és az őszibaracknál is a rügypattanás állapotában vannak a gyümölcsfáink. Ez a legideálisabb időpont, hogy a rügypikkelyek alatt telelő kártevőket is elérve elvégezzük a lemosó kezeléseket. A lemosó kezelés sikerességét a növény fejlettsége mellett meghatározza a levegő hőmérséklete. Minél magasabb hőmérsékleten végezzük el ezt a kezelést, annál aktívabb állapotban találja a károsítót a hatóanyag, így annál nagyobb mértékben tudja azt elpusztítani.

A siker másik feltétele, hogy pontosan számoljuk ki a bekeverés előtt a szükséges szermennyiséget. Ha kevesebb hatóanyagot mérünk be, akkor azok hatása csak részleges lesz. Ha többet, akkor pedig a pattanó rügyek sérülhetnek, a hatóanyag a zsenge és érzékeny rügyszövetben okozhat nekrózist. Fontos, hogy a permetlé mennyisége jóval magasabb legyen, mint amekkora permetlével a már kifejlett lombozatot permetezni szoktuk. Ez azt jelenti, hogy egy több éve termő gyümölcsfára 7-10 l permetlét kell kijuttatnunk lemosás céljára.

Mivel a kórokozók és kártevők előfordulása minden évben megfigyelhető és az elmúlt tél sem számít a szokásosnál hidegebbnek, ezért valószínű, hogy a tavaszi időjárástól függően idei évben is számíthatunk a károsítók minden csoportjának megjelenésére. A lemosó szerek közül ezért a kén, réz és paraffinolaj tartalommal rendelkező OLAJOS RÉZKÉN javasolt lemosásra. Ezt a készítményt a kezeléskor már ne keverjük más szerrel, mert az ilyenkor szükséges hatóanyag dózist tartalmazó készítmény más hatóanyaggal kiegészítve növénykárosító hatású lehet!

Abban az esetben, ha az OLAJOS RÉZKÉN lemosó szerből nem fogyott el minden maradéktalanul, akkor gondoljunk arra, hogy a hajtásfejlődés beindulásával a készítmény kisebb dózisban, a kórokozók elleni védekezésben, vegetációban is felhasználható lesz! Természetesen a lemosást a metszés után célszerű elvégezni, amikor a lemetszett ágakat érdemes a területről elszállítani, elégetni. Az égetés előtt tájékozódjunk a tűzgyújtás korlátozásáról és csak akkor égessünk, ha a tilalom már nem él!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén