Tavaszi munkák; metszés, lemosó permetezés – Miért fontos?

Eperfa-pajzstetű őszibarackon

A zord, hideg tél után végre melegszik a levegő, pattannak a rügyek, a rovarok mozgása is egyre aktívabbá válik. A tavasz látható jelein kívül a szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok, baktériumok, gombák is életre kelnek.

A szokatlanul hideg tél csak azoknak a károsítóknak a számát csökkenthette, amelyek érzékeny fejlődési stádiumban telelnek (tojások, lárvák, vagy az eleve melegigényes és az utóbbi időben Magyarországon megjelent fajok telelő alakjai). Ezért a kártevők, kórokozók jelenlétével ezen a tavaszon is számolnunk kell.

A gyümölcsfák koronáinak alakításával, a dísznövény bokrok formázásával, vagy a szőlő visszametszésével nem csak a növekedésük vagy a virágzásuk, termésük szabályozása a célunk, de a metszés fontos lépés a vesszőkön, kéreg repedéseiben, hajtásokban, rügyekben áttelelt károsítók elleni küzdelemben. Ha a levágott részeket eltávolítjuk, elégetjük akkor az áttelelt károsítók jelentette veszélyt csökkenthetjük.

Ha a vesszőket, hajtásokat felaprítjuk és beforgatjuk a talajba akkor a károsítóknak egy részét akadályozzuk csak az életfolyamataikban, de maradnak olyanok, amelyek ezek után is képesek megtámadni növényeinket, ezért a legjobb a lemetszett részek elszállítása, vagy elégetése. A metszés alkalmával az almafák tövében fejlődött tősarjakat vágjuk ki. Rajta könnyen megtelepedhetnek a talajfelszín közelében áttelelt vértetvek.

Márciusban tömegével jönnek elő és szaporodnak fel a legyengült almafákon. Testüket fehér bolyhos bevonat borítja, ezért a lemosást olajos lemosó szerrel végezzük el metszés után. Hasonlóan fehér bevonat jelenhet meg őszibarack fáinkon, ahol a kéregrepedésekben tömegével telepedhetnek meg és szaporodhatnak fel a fák gyengülését okozó pajzstetvek.

Az őszibarackon leggyakrabban megjelenő eperfa-pajzstetű ellen, ahogy minden pajzstetű ellen hatékonyan védekezhetünk az olajos lemosó szerekkel. Az AGROKÉN olajos lemosó készítmény almában, körtében, szilvában, szőlőben, gyümölcsösökben használható. Kijuttatása metszés után áztatás szerűen javasolt, így a megbújó, vagy önmagukat a testük felületén lévő pajzzsal, vagy gyapotos bevonattal védő kártevőket is elérhetjük.

Az OLAJOS RÉZKÉN lemosásra almában, körtében, birsen, naspolyán, csonthéjasokban, bogyósokban, díszfákon, szőlőben is használható. Az OLAJOS RÉZKÉN tartalmaz réz hatóanyagot, amely blokkolhatja a tavasz elején fertőző őszibarack tafrinát, azaz a levélsodródás betegséget. Az Agrokén és az Olajos Rézkén kéntartalma, elsősorban a lisztharmat gombák és a rügypikkelyek alatt melegebbre váró atkák ellen hatékony.

Mindegyik készítmény az ökológiai gazdálkodásban is használható! A lemosó kezelés idejének kiválasztása a rügypattanás körüli időszakra essen, amikor a legeredményesebben végezhetjük ezt a hasznos tavaszi feladatot.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén