Támadnak a kártevők

Amerikai szőlőkabóca lárva

A szélsőségesen meleg nyári időjárás több kórokozó gomba fejlődését gátolja, azonban a kártevők korai megjelenését és felszaporodását segítheti. Lerövidülhet az az időszak, ami alatt nyugalmi állapotban vannak ezek a károsítók, vagy lerövidülhet a nem kártékony fejlődési stádiumok hossza. Az eddig beérő gyümölcseinken nem volt ritka a márványos poloska lárváinak, imágóinak kártétele.

A kifejlett poloska és a következő lárvanemzedék a későbbiekben újra veszélyezteti majd a termést, ezért érdemes figyelni és a lárvák kelésekor, amikor még nem mászott szét a kelő lárvatömeg, akkor kell védekezni. Később a kifejlett poloskák ellen nehéz sikeres védekezést folytatni. A szőlőben károsító kabócák közül az amerikai szőlőkabóca lárvái olyan fejlettségi stádiumban vannak, amikor már képesek terjeszteni az aranyszínű sárgaság fitoplazmát. A veszélyes fitoplazma ellen a kabócák irtásával védekezhetünk. Június végén, július elején (borvidéktől függően) javasolt ellene a permetezés.

Ahol szükséges, a kabócák elleni védekezés összeköthető a tarka szőlőmoly lárvák elleni kezeléssel. A szőlőmoly lárvák a záródó fürtök bogyóiban rágnak, és jelentős károkat okozhatnak, mert a felsértett bogyókon könnyebben fertőz a szőlő szürkerothadás a későbbiekben. Az almában is időszerű a védekezés az almamoly lárvái ellen. Az elmulasztott, vagy megkésett kezelés hatására korai gyümölcshullás és rothadás kezdődhet.

Július elején tanácsos a sárga fogólapok kihelyezése a diófákra. Ezekkel a fogólapokkal jelezhetjük előre a dióburok fúrólégy rajzását. Ha a csapdában hirtelen megemelkedik a kártevő száma, akkor javasolt a védekezés. Mivel a nyár és ősz folyamán több rajzáscsúcs is kialakulhat ezért a siker érdekében többszöri védekezésre lesz szükség. A sok tápnövénnyel rendelkező gyapottok-bagolylepke lárváinak kártétele is ebben az időszakban kezdődik.

A rejtett módon táplálkozó és élő kártevő ellen a kelés időszakában védekezhetünk hatékonyan. Ha egy-egy kártevővel, vagy egyéb növényvédelmi problémával kapcsolatban kérdése merül fel, írjon nekünk a www.agroterm.hu weboldal „válaszolunk kérdésére” menüpontjára kattintva!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén