Támad a burgonyavész!

Kertjeinkben szépen fejlődik a burgonya. A legtöbb esetben már elérik a virágzás állapotát a tövek, amikor a bokrok szépen fejlettek és záródnak. A bakhátak között nehezen mozog a levegő és a sorok között magas páratartalom alakul ki. A reggeli harmat ezt a párát még fokozza, amikor az alsó leveleken könnyen fertőzhet a burgonyavész. A gombakórokozó a csapadékos, párás időjárást kedveli, amikor gyorsan megbetegítheti a töveket. Ilyenkor a leveleken, azok csúcsi részén, vagy a levél szélén szürkés, fehéres penésztelep jelenhet meg.

Szárazabbá váló időben a fertőzött levelek sárgulnak, leszáradnak. Ha a csapadék rendszeressé válik és gyakori a magas páratartalom, akkor a gomba gyorsan szaporodik. A levelek nyelét és a burgonya szárát is megtámadhatja, így az egész tő elszáradhat. A lomb fertőződésekor a kórokozó a talajba lemosódva fertőzi a gumókat, ami komoly veszteséget okozhat. A fertőzött gumó húsa barnás, beszűrődő, fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Ha a burgonyavésszel fertőzött gumót raktározunk be, akkor a fertőződés mértéke elhatalmasodhat a betárolt gumón. A betegség fő fertőzési időszaka csak júniusban van, de a burgonyavész ellen is a megelőzés eszköze a leghatékonyabb védekezési eszköz. A fejlett burgonya bokrok védelmére ajánljuk a BORDÓILÉ NEO SC, BORDÓILÉ+KÉN NEO SC, MILTOX SPECIAL EXTRA WP, RÉZOXIKLORID 50 WP, vagy a VONDOZEB PLUS készítményeket. A védekezést a javasolt gombaölő szerek valamelyikével 7-10 naponta ismételni kell a megfelelő hatás érdekében, különösen csapadékos időszakban.

A burgonyán kívül a másik gyakran termesztett kerti zöldségünk a paradicsom szintén veszélyben van ettől a gombakórokozótól. A gomba a burgonyához hasonló tüneteket okozza paradicsomon, amitől legsúlyosabb esetben annak termése nem érik be, és barna foltossá válik. A felsorolt gombaölő szerek paradicsomban is felhasználhatók a paradicsomvész megelőzése érdekében.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén