Tájékoztató a Borkén felhasználásához

Az  AGROTERM  Kft. által gyártott  megbízható minőségű BORKÉN â (kálium-diszulfit) eredményesen alkalmazható  a borászatban „kénezésére” és élelmiszer tartósításra.

A kénezés régóta alkalmazott és olcsó borászati eljárás, amelynek fontos szerepe van a korszerű borkészítésben és  kezelésben. 

BORKÉN â (kálium-diszulfit, K2S2O5 ) fehér vagy enyhén sárgás színű, finom kristályos vegyület.

A felhasználók körében elterjedt az a nézet, hogy akkor „jó”  és „erős” az anyag, ha a csomagoló anyagot kibontva erősen ingerlő és köhögtető „szagot” érzünk. Ez a nézet nem helytálló, mert ezek az anyag bomlásának a jelei. A bomlás során keletkező  kén-dioxid a csomagoló anyag felbontásakor a levegőbe kerülve okozza ezeket a kellemetlen jelenségeket. Ezzel együtt csökken a hatóanyag tartalom is.

Az Agroterm Kft. által gyártott, a világon egyedüli gyártástechnológiával előállított stabil BORKÉN â (kálium-diszulfit) csak enyhén „kénes” szagú. 
Az anyag „erősségét” pedig a benne levő hatóanyag a kálium-diszulfit mennyisége adja. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a kálium-diszulfitnak  legalább 90 %-os K2S2O5  tartalmúnak kell lennie.
Az Agroterm Kft. által gyártott BORKÉN â (kálium-diszulfit) hatóanyag tartalma mindenesetben magasabb,    95-99 % között van.  A vásárolt termékhez mindig mellékelünk egy minőségi bizonyítványt, amely a pontos  hatóanyagtartalmat is tartalmazza. Ez alapján és a hiányzó kénessav ismeretében meghatározhatjuk a szükséges BORKÉN â (kálium-diszulfit) adagot.
A BORKÉN â (kálium-diszulfit) termék  stabilitásának és hatóanyag tartalmának megtartása érdekében fontos a csomagolóanyag minősége is. Az Agroterm Kft. 25 kg-os zsákban (szövött,  belül kasírozott, polipropilén, szelepes) és 1 kg-os tasakban( három rétegű, aromatartó, BOPP(élelmiszer tárolására is alkalmas) hozza forgalomba.
A minőség megőrzéséhez azonban fontos, hogy a terméket száraz helyen, levegőtől elzártan, erős hőhatástól védve tároljuk.
Amennyiben  a must vagy bor „kénezése” előtt nem végzünk kénessav szint meghatározást akkor az  alábbiakban  általánosan javasolt  mennyiségeket ajánljuk felhasználni.
· Cefre kénezésére : A Borkénnel védjük a cefrét az oxidációtól, gátoljuk a káros mikrobák  elszaporodását, elősegítjük a szőlő  illat- és zamatanyagainak feltáródását, serkentjük a must eltávozását a sajtoláskor.

A javasolt kénezési adag: 
- egészséges szőlő cefréjére     0,5-1,0 dkg Borkén / 100  kg cefre  
· Must  kénezésére: a must erjedése előtt  100 literenként  1-2 dkg Borkén adagolásával elősegítjük az ülepedést, elpusztítjuk a törést okozó anyagokat, biztosítjuk az erjedés helyes menetét. Csak akkor kénezzük, ha a cefrét nem kéneztük.  
·  Bor kénezésére:  az első fejtéskor miden esetben javasoljuk  az alapkénezést
(1-2 dkg  Borkén /100 liter bor ) elvégezni.  
. A Borkén segítségével  meggátolhatjuk  a borbetegségeket okozó mikroorganizmusok  felszaporodását,  beállíthatjuk a  bor szabad kénessav-tartalmát.    
       
A  Borkén  megakadályozza a borban az enzimatikus oxidációt, íz-, illat-, zamatképző, mert leköti az erjedés melléktermékeit az aldehideket.  
A vörösbor is kénezhető mivel színe csak átmenetileg változik meg.
A  megfelelő mennyiségben adagolt  Borkénnek színstabilizáló hatása is van.       

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén