Szaporodnak a levéltetvek, gombák

A párás, helyenként csapadékos és melegedő időjárás kedvez a kórokozó gombák szaporodásának. A lisztharmat megjelenésére számíthatunk, különösen sűrű veteményesben, rózsaféléken, valamint fokozódhat az almafa lisztharmat fertőzése, főként az érzékeny almafajtákon. Almán a lisztharmat mellett az almafa varasodás tüneteinek megjelenése is ilyenkor várható, amikor a csapadék hatására a leveleken megtapadnak az aszkospórák. Mind a lisztharmat, mind az almafa varasodás ellen előre felkészülhetünk, azaz még a tünetek megjelenése előtt elpusztíthatjuk a gombák képleteit. Lisztharmat ellen megelőző kezelésként használjunk MICROTHIOL SPECIAL nevű készítményt.

Lisztharmat és varasodás ellen egyaránt felhasználható a BORDÓILÉ + KÉN NEO SC. Ha varasodásra érzékenyebb az alma fajtánk, akkor a BORDÓILÉ NEO SC-t, a RÉZOXIKLORID 50 WP-t, vagy a VONDOZEB PLUS nevű gombaölő szert ajánljuk. Ha a csapadékos időjárás tartós lesz, akkor a kezeléseket mindegyik készítmény esetén 7 naponta ismételjük. Az alma kártevői április végén kezdik meg betelepedésüket. A levéltetvekkel már fakadástól kezdődően találkozhatunk és most április végén szembetűnő lehet felszaporodásuk. A tavaszi felmelegedéssel elkezdődik a gyümölcsfa takácsatkák kártétele. A tojás alakban telelő piros gyümölcsfa takácsatkák kelése és kártétele szabad szemmel észrevehetően már csak a levelek fakulásában és sárgulásában mutatkozik meg. Ennek megelőzésére, valamint a levéltetvek felszaporodása ellen javasoljuk a PYRANICA 20 WP-t ebben az időszakban felhasználni, a kártevők jelenléte esetén. Az alma egyik fontos kártevője az almamoly is áprilisban kezdi meg rajzását. A rendszeres védekezést lárvái ellen most kell elkezdeni.

Az alma mellett nem feledkezhetünk meg a körte betegség megelőzéséről és a kártevők elleni védekezésről sem. A körterozsda fertőzés áprilisban kezdődik és az első tünetekkel már május elején találkozhatunk. A rozsdafertőzés ellen használjuk a BORDÓILÉ + KÉN NEO SC-t, vagy a VONDOZEB PLUS gombaölő szereket. Tavasz közepén a legkártékonyabb ellenség a körtén a körte levélbolha. Folyamatosan nagy számban van jelen a körtefán, ha nem védekezünk. Hatására legyengülnek a hajtások és fekete korompenész telepedhet meg rajtuk. A szabad szemmel jól látható lárvák, imágók ellen bevethető a PYRANICA 20 WP feszívódó rovarölő szer. Ebben az időszakban gyakori fertőzésnek vannak kitéve gyümölcsfáink. Ezért a növények sűrű vizsgálata mellett, de megelőző céllal tervezzük a növényvédelmi kezeléseket!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén