Stressz hatására a növények is gyengülnek

A tavaszi csapadékhiány, majd a szeles, hűvös, sőt télies időjárás megviseli a növényeinket is. Gyakoriak a tartós szárazság miatt jelentkező tünetek, amelyek tápanyagokkal nem, vagy csak részlegesen orvosolhatóak. Ezekben a napokban, ha az eső hiánya megoldódni látszik is, az ilyenkor szokatlan lehűlés visszaveti és erős stressz hatásnak teszi ki növényeinket. A fejlődés lelassul, a virágzásban lévőknél a kötődés hiányos lesz, a kisleveles szőlő hajtása láthatóan nem növekszik. Ha több órán át fagypont alá süllyed a hőmérséklet, akkor a gyümölcsfák termésvesztesége, a szőlő gyengülése előre jelezhető.

A stressz hatására a növények ellenálló képessége a betegségekkel szemben romlik. Ezért a hidegfrontok elvonulásakor a kiegyensúlyozott tápanyag ellátásra kell törekedni, bármely termesztett növényünknél. Ma már sokféle növénytápláló, növénykondicionáló készítménnyel találkozhatunk a piacon. Ezek egy része huminsav tartalmú. Ennek az anyagnak a pozitív hatását már évtizedekkel ezelőtt ismerték a mezőgazdaságban. A növénytáplálásban és a talajélet fokozásában fontos hatást érhetnek el azáltal, hogy a növények számára fontos tápanyagokkal olyan közepesen erős kötéseket képeznek, amelyből a növények a tápanyagot könnyen felvehetik. Ugyanakkor a toxikus fémekkel olyan erős komplexeket létesítenek, amelyeket a növények nem tudnak megbontani, vagyis inaktiválják azokat a talajban. A huminsavak közvetlenül katalizátorként vesznek részt a növényi sejtlégzés folyamataiban, azaz, meggyorsítják azt. Így több energia szabaddá válását idézik elő a sejtekben. Ezen alapszik biostimulátor hatásuk, amely általános jellegű, a növény egész anyagcseréjére hat (Hella B.2012).

Az Agroterm Kft. által gyártott kálium-humát tartalmú termék a Huminag Super és a Huminag Super+Alga 2017 februárjától almában és kukoricában használható, de a Huminag Super napraforgóban is alkalmazható lombtrágyaként növénykondicionálásra. A szélsőséges időjárás, az intenzív növénytermesztés, az igény a fajták adottságainak kiaknázására mind szükségessé teszik, hogy a környezet terhelése nélkül olyan lombtrágyákat használjunk fel termesztett növényállományainkban, amelyek hasznosulása nem pillanatnyi, hanem hosszabb idejű megoldást jelent és korszerű növénytáplálást tesz lehetővé.

Hella B. 2012.: Huminsavak szerepe a növénytáplálásban. Agrárágazat 2012. áprilisi szám.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén