Sárgulás, hervadás, száradás

Az ősz beköszöntével, termő növényeink szürete, betakarítása után gyors ütemben zajlik le a növények lombozatának elöregedése. A hideg őszi esték és a megváltozott élettani folyamatok hatására sárgulni, színesedni kezd a lombozat, majd hosszabb-rövidebb idő alatt bekövetkezik a lombhullás. Ha a folyamat már a vegetáció közepén elkezdődik, annak valamilyen növényi betegség lehet az oka. Az elmúlt évben lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására több csonthéjas gyümölcsű fa nem fakadt ki és később sem indultak be az élettani folyamatok.

Gyakran előfordult, hogy a fejlődő hajtásaik megálltak a növekedésben és elszáradtak. Olyannal is lehetett találkozni, hogy a nyár végén barnultak be hirtelen a levelek. Mindegyik tünet a gutaütés jelensége, amely a gyökerek, a gyökérnyak, vagy a törzs sérülésével, a gyökerek befulladásával, sok esetben kórokozó fertőzésével van összefüggésben. Ilyen esetben már nem menthetjük meg gyümölcsfáinkat. A levelek sárgulása ugyanakkor a növény vashiányára utal, amely gyakran jelentkezik az egyenlőtlen csapadékeloszlású években, meszes talajokon. A levélsárgulás mellett a levél erei zöldek maradnak és a növények satnyulása is velejárója lehet a tápelem hiányának. A lombtrágyák használatával átmenetileg orvosolható ez a hiánybetegség.

A levelek egyöntetű elsárgulása a lombozat befülledésének, a magas hőmérsékletnek a hatása következtében alakulhat ki. Ez a folyamat a levelek korai lehullásával végződik. Korai és nagyarányú lombvesztéssel jár, ha főként a csapadékos évjáratokban gomba kórokozók szaporodnak fel a leveleken. Súlyos fertőzések gyakori velejárója a lombhullás. Ha a levelek elszíneződése torzulással, a levélszövet elhalásával jár együtt, az több növénynél vírusfertőzésre utal. A szőlő esetében a tőke fás részében élő gombák jelenléte lehet a száradás, elhalás oka. Ha azok gyorsan felszaporodnak és eltömítik az edény-nyalábokat, akkor gyors tőkepusztulás következik be.

Vírusfertőzés és a fás növényi részekben elszaporodó kórokozók ellen nem tudunk védekezni és gyógyító hatást elérni, ezért a növények kivágásával, eltávolításával óvhatjuk a szomszédos növényeket a befertőződéstől.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén