Peronoszpóra az esővel fejlődő gomba

A peronoszpóra gomba nemzettségei többféle gazdanövényt képesek megfertőzni. Megbetegítheti a szántóföldi növények közül a kukoricát, napraforgót, szóját, de a zöldségnövényeink közül is jó párat fertőzhet. A nagyobb kárt uborkában, hagymában okozza. Mostanság gyakran találkozunk olyan hagymával a boltok polcain is, amelyek nedvesen rothadnak, vagy félbevágva barnás elszíneződést mutatnak. A csapadékos időjárás következtében ebben az évben gyakran fertőződhettek a hagyma levelei és a hagymatest is gombákkal és baktériumokkal. A hagymaperonoszpóra a hagyma levelein sárguló és beszűrődő foltokkal jelentkezik, míg a hagymatest külső felületén szürke penészteleppel is találkozhatunk, vagy enyhe rothadás kezdődik a fertőzés hatására.

A peronoszpóra kártételével gyakran szembesülünk a szőlőben is. A peronoszpóra fertőzés alapfeltétele a nedves levélfelület, azaz a tartós levélnedvesség, csapadék. A nedvesség indítja útjára a rajzó spórákat, amelyek a leveleken megtapadva fertőznek. A spórák micéliumaival a levél szöveteibe hatolnak, ahol gyorsan növekvő szövetelhalásokat idéznek elő. Súlyos esetben a megbetegedett szövetek elszáradnak és levélhullás következik be. A levélsárgulás, majd levélszáradás mellett a legjellemzőbb tünet a beteg növény felszínén kialakuló szürkésfehér, vagy szürke gombatelep. Ezek a fertőző spórák telepei a gomba szaporodását biztosítják és az újabb fertőzés kialakulásának folyamatában játsszák a fő szerepet. Amikor az időjárás kedvező a fertőzéshez, a folyamat gyorsan lezajlik és a tünetek megjelenésekor, már nem tudjuk a kárt megakadályozni. Ezért az első lépést, a gomba spórák leveleken való megtapadását kell megakadályozni. Ennek érdekében a vegetációban folyamatosan kell védekezni, ha csapadékos az időjárás.

A nyár utolsó felében a szőlő termés és a vesszők beérése érdekében a levelek megóvása is fontos, ezért az időben elvégzett kezelés a peronoszpóra ellen a minőségi beérést biztosítja. Peronoszpóra megelőzésére a Bordóilé Neo SC, a Bordóilé+kén Neo SC, a Miltox Specia Extra WP, a Rézkén 650 SC szőlőben, uborkában; a Rézoxiklorid 50 WP szőlőben, uborkában, hagymában, a Vondozeb Plus szőlőben és hagymában használható a peronoszpóra fertőzés megelőzésére.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén