Őszi lombhullás – kerti teendők II.

Rózsa fekete foltosságával fertőzött, lehullott levél

A szokatlanul meleg őszi időjárás tovább folytatódik. Ezért a kertbarátoknak, kerttulajdonosoknak szép időben van lehetőségük a kertet felkészíteni a téli időjárásra. A lombhullás javában zajlik, sőt nem ritka az olyan gyümölcsfa, vagy dísznövény sem amely már lomb nélkül várja a hideg beköszöntét. Ezek többségében túl korán veszítették el lombjukat, amely nem az őszülés folyamata miatt kezdődhetett, hanem sok esetben kórokozók fertőzésének eredménye.

A nyári időszakban a rózsa levelei fertőződtek be a fekete foltosság, vagy diplokarponos levélfoltosság gomba által. A levelek fertőzése gyorsan végbemegy, amely teljes lombvesztéssel is járhat. A legjobb megoldás a fertőzés elkerülésére, ha ősszel a fertőzött leveleket (lásd a képen) időben összegyűjtjük és megsemmisítjük. Később nyár elejétől a kémiai védekezésre is szükség lesz ez ellen a kórokozó ellen. Több gyümölcsfa esetében is így kell eljárnunk.

Az almafa és körte varasodás, a csonthéjasok levélbetegségei közül több, a szamóca levélbetegségei, a szőlő peronoszpóra áttelelő képletei mind-mind a lehullott leveleken vészelik át a hideg periódust. Ezért a legeredményesebb megoldás, ha a lehullott lombot lehetőség szerint alaposan beforgatjuk a talajba, vagy összegyűjtjük és komposztáljuk, vagy megsemmisítjük. Amíg a lomb nagy része a fán van, addig érdemes elvégezni az őszi lemosó kezelést.

Természetesen nem csak a levelek lemosása a cél ilyenkor, de a fás részek felületét és a kéregrepedéseket is érdemes bevonni a permetlével, ahol további kórokozók bújnak meg és készülnek a telelésre. A permetlé jó fedését a termékek olajtartalma fokozza. Az őszibarack tafrina az ágak felületén teljesen, míg a csonthéjasok virág és hajtásfertőző moniliniája csak részben érhető el a lemosó kezeléssel. A szőlő lisztharmat áttelelő képletei nagyobb részt már lemosódtak a kéregrepedésekbe, de számukat gyéríthetjük ezzel a záró kezeléssel.

A meleg napokon elvégzett őszi lemosó kezelésre az OLAJOS RÉZKÉN (levélbetegségek, minilinia, varasodás) és az AGROKÉN (erős lisztharmatfertőzött növényeken) ajánlott. Mindkettőt magas lémennyiséggel, áztatás szerűen juttassuk ki. Ha a lombhullás lezajlott és a leveleket összegyűjtöttük, a fás részek kezelésére is ajánlott a lemosó szerek használata. Ezzel a megelőző hatású permetezéssel sokat tehetünk a következő év induló fertőzőanyagainak csökkentése érdekében.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén