Őszi lombhullás – kerti teendők I.

Araszoló hernyó meggyen

A meleg napos októberi időjárás hatására a lombhullató dísznövények, gyümölcsfáink változatos színekben pompázva érik el a lombhullás állapotát. Ebben az időszakban a kártevők és a kórokozók telelő állapota is kialakul. A kártevő rovarok a zord időnek ellenálló alakot öltenek, és védett helyre vonulnak. Leggyakoribb a kéregrepedésekben, vagy a rügypikkelyek alatti, ill. a talajban telelés.

Egyes kártevők, mint a harlekin katica vagy a vándorpoloska az ember közelségében, fűtött helységekben vészeli át a telet. Lakásokba telepedésük már októberben is zajlik. A vándorpoloska bűzmirigyei által termelt váladéka miatt kellemetlen szagot áraszt, a harlekin katica pedig az érzékeny bőrű embereken bőrirritációt idézhet elő. Ezeket a betelepedett kártevőket a legegyszerűbb módszerrel távolítsuk el, de a lakásban ne használjunk rovarölő szert!

A kertben, gyümölcsfáinkon telelőre vonuló kártevők begyűjtésére a nyár végén kihelyezendő hernyófogó öveket használhatjuk. Ezek a hullámpapír övek megfelelő menedékként szolgálnak például a betelelő almamoly, szilvamoly lárváinak, valamint a kis-és nagy téli araszoló szárnyatlan egyedeinek is. Így tavasszal az övek eltávolításával és megsemmisítésével azok gyérítését végezhetjük el. Azok ellen a kártevők ellen, ahol ez a módszer nem használható, ott eredményesek lehetünk az őszi lemosó kezeléssel.

Az ősz folyamán végzendő lemosás azért hatásos módja a védekezésnek, mert a meleg ősz folyamán több aktív és érzékeny alakban lévő kártevőt tudunk elérni a hatóanyagokkal, mint tavasszal. A lemosó kezelés optimális ideje a lombhullás kezdetén van. A leveleket és az ágakat alaposan bepermetezve – lemosva, az azokon megtapadó kórokozók és kártevők is elpusztíthatóak. A vegetáció során felszaporodott pajzstetvek ellen is így védekezhetünk olajtartalmú lemosó hatóanyaggal. A tojás vagy kifejlett alakban lévő levéltetvek, takácsatkák ellen hatásos eszköz ilyenkor a lemosás, amelyet a nevéből adódóan nagy lé mennyiséggel javasolt elvégezni.

Ha több hernyó alakban telelő kártevő van jelen a gyümölcsösben, pl. az utóbbi években nagyobb számban repülő ékköves araszoló, akkor is az olajos lemosó készítményeket használjuk. Őszi lemosó kezelésre javasoljuk az AGROKÉN vagy az OLAJOS RÉZKÉN lemosó készítményeket. Ha kezelést követő 48 órában sok csapadék hull, akkor a kezelést érdemes megismételni!

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén