Őszi betolakodók és telelésre készülődő károsítók

Gyapottok-bagolylepke rágása a bimbón
Szőlő lisztharmat az áttelelő képleteket fejleszti

Nem is kell minősíteni az utóbbi években felszaporodó és kertjeinkben egyre nagyobb károkat okozó rovarok elleni védekezés nehézségeit, mert a kertészkedéssel foglalkozók a saját bőrükön tapasztalják mekkora gond a vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska elleni hatékony védekezés, miközben a termés érik és a poloskák szívogató kártétele miatt jelentős veszteséget szenved el a kiskertben, nagykertben vagy az üzemi termelésben dolgozó.

Az a paradicsomot nevelő kertész, aki korán és korai fajtákkal gondolkodott, az elkerülhette a poloska lárvák megjelenését és egészséges termést takaríthatott be. Az a termelő viszont, aki az őszi fajtákat és érést választotta, az nehezen takarít be egészséges termést. Az érésben is használható rendelkezésre álló rovarölő szerek több napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejűek és rövid hatásúak. Ezért az említett kártevők elleni védekezés kidolgozása megoldásra vár. A nyár végén tapasztalhatjuk, hogy a fő szántóföldi gazdanövényeiről áttelepedő gyapottok-bagolylepke előszeretettel választja a virágzó dísznövényeket, ahol a bimbókban, virágokban rág a nagy étvágyú hernyó.

Ebben az időszakban díszlő virágainkban jelentős károkat okozhat a lárva, amely ellen ideális esetben akkor kell védekeznünk, amikor az első rágásnyomokat észrevettük és a tojásaik nagy része még nem kelt ki. A rejtekhelyen fejlődő lárvák nehezen érhetőek el rovarölő szerekkel. A kórokozók közül a szeptember elejétől szaporodó szőlő lisztharmat áttelelő képleteinek fejlődését figyelhetjük meg, amelyek nagyobb mennyiségű esővel a hajtásokra, vagy a tőke fás részeire jutva telelnek majd át. Ezeket a képleteket a szüret után még kezelhetjük lemosó készítménnyel.

Ha még éretlen állapotukban tudunk kezelni, akkor azokat kiszárítva csökkenthetjük az életképesek számát. A szőlőben és más gyümölcsön végzett záró vagy őszi lemosó kezelésekkel más kórokozók gyérítését is elvégezhetjük, vagy a betelelésre készülő kártevők számát csökkenthetjük. Fontos, hogy ezt a lépést a károsító még növényvédő szerre érzékeny állapotában végezzük el, mert a betelelt állapot a legtöbb károsítónál erős ellenállósága miatt nem pusztul el a kezelés hatására.

Ezért a betakarítás után mihamarabb kezeljük a lombot és fás részeket, kultúrától függő nagy mennyiségű permetlével. A javasolt lemosó készítmény: AGROKÉN vagy OLAJOS RÉZKÉN.

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén