Ősszel betelepedő vendégek a kertekben, házak körül

A hűvös éjszakákat követő nappali felmelegedés arra készteti a telelő helyüket kereső rovarokat, hogy aktív mozgásba kezdjenek és megtalálják a számukra ideális helyet a hideg túlélésére. Több közülük az ember közelségét keresi, meleg fészerekbe, sőt a lakásokba húzódnak. Ezek között említhetjük a harlekin katicát, amely az utóbbi években elszaporodott. A lakások meleg sarkaiba tömegével húzódhatnak be. Begyűjtésüket, eltávolításukat egyszerű módszerekkel végezzük, rovarölő szert ne használjunk a lakótérben!

Az utóbbi években Magyarországon megtelepedő és számos termesztett növényen kárt okozó vándorpoloska zöld imágói, hasonlóan a harlekin katicához, a fűtött meleg helyekre húzódnak a tél folyamán.

Mozdulatlanul bújnak meg a szobanövényeinken, ablakperemekben, hogy tavasszal új generációk fejlődhessenek. 6-7 °C-on még repülnek, majd a fagypont közelében megszűnik mozgásuk. Az októberi csapadékos időjárást követően a talaj vízkészletei feltöltődtek. Ezért ebben az időszakban a talaj átlevegőztetése lehet indokolt. A kert felásásakor a levegőztetés mellett a felső, tápanyagban szegényebb talajréteget az alsóra cseréljük. Ezzel a művelettel a kártevőket is ritkíthatjuk. Ha a talajmunka során gyakran jelenik meg egy-egy talajlakó pajor, mocskos pajor, drótféreg, bagolylepke hernyó, akkor tavasszal szükség lehet a talajfertőtlenítésre.

A talajlakó kártevők gyérítésében szerepet játszhatnak a betelepülő vakondokok. A giliszták pusztítása mellett a kártevők fogyasztásával hasznos szerepet töltenek be a talajban. Nem nevezhető hasznosnak a mezei pocok munkája, amely a vakondokkal egyetemben nem alszik téli álmot. Hasonlóan falánk, mint a vakondok, ezért az ősz és a tél folyamán, de kora tavasszal is komoly károkat okozhat. Fiatal fák gyökereinek rágásával azok pusztulását okozhatja. A talajmunkákkal, őszi ásással, a mezei pocok felszín alatti járatainak megszüntetésével a telelésre készülő családokat gyengíthetjük, pusztíthatjuk.

A téli hónapok felé közeledve bízunk abban, hogy rövid írásaink, hasznos információként szolgáltak, olvasóink sikerekben, örömökben gazdag kerti szezont zárhattak! A következő év tavaszán ismét jelentkezünk. Ha véleményeiket szívesen megosztanák velünk, vagy kérdés merül fel, írjanak az info [at] agroterm.hu e-mail címre, ahol kollégáink válaszolnak kérdéseikre.

Üdvözlettel:

Agroterm Kft.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén