Nyári kártevők

Zöldség ágyásokban a nyári tartós meleg időjárás állandósulásával több kártevő jelent meg, amely bosszúságot okoz a betakarítást váró kerttulajdonosoknak. A levélzöldségeken tömegével jelentkező károsítók pl. bolhafélék ellen nehéz az ideális védekezési módszert megtalálni, hiszen a folyamatosan szedni kívánt petrezselyem, rukkola, sóska, spenót, fűszernövények rovarölő szeres kezelése az élelmezés-egészségügyi várakozási idő kivárását is szükségessé teszi. Ezt érdemes betartani és jó, ha tudjuk, hogy az adott növénynél pontosan mennyi ez az időtartam.

A várakozási idő hosszáról adott növényvédő szernél, meghatározott kultúrában, érdeklődjön a gazdaboltban, vagy a termék csomagolását tanulmányozza! A bolhafélék mellett a zöldségeken eddig nem látott kártevő is megjelenhet akár a paradicsomon, levélzöldségeken is. Az amerikai lepkekabóca gyorsan megtelepedett és elterjedt Magyarországon. A jól ismert gazdanövényein kívül más növényeken is megjelenhet, kiemelten haszonnövényeinket, zöldségeket, gyümölcsöt.

Táplálkozása nem okoz jelentős károkat, de a fejlődése során viaszváladékot bocsát ki, amely elszennyezi a növény felületét. A kabócák ellen engedélyezett készítményekkel védekezhetünk ellene, de itt is tartsuk be a várakozási időt! A zöld vándorpoloska az érés kezdetén látogathatja a paradicsomot, uborkát, zöldbabot, de a szedren, málnán, szőlőn is táplálkozhat. Tetemes kárt okoz, ezért a betelepedés, majd lárvakelés idején, megelőzve a kárt érdemes védekezni ellene. Ha rövid hatásidejű rovarölő szert választunk, akkor többszöri kezelésre és a várakozási idők miatt óvatosságra van szükség!

A száraz meleg nyári napokon kezdődik a takácsatkák felszaporodása. Dísznövényeken, pl. leanderen, tujákon, fenyőféléken; zöldségféléken, pl. uborkán, paradicsomon, paprikán, tojásgyümölcsön; gyümölcsösökben pl. almán, meggyen, szilván, sőt a szőlőn is károkat okozhat. A levelek kifakulnak és a levél fonákján apró szövedékük jelenik meg.

Az első tünet megjelenésekor indokolt a védekezés. Almában, szőlőben javasolt atkaölő szer a PYRANICA 20 WP, amely takácsatkák, szőlő gubacsatka és szőlő levélatka ellen is felhasználható. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 28 nap, mindkét kultúrában.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén