Nyár végi vendégek kertjeinkben

Az ősz közeledtével az érő gyümölcsökön, zöldségeken hívatlan vendégek megjelenését tapasztalhatjuk. A jól ismert ecetmuslica rokona a foltosszárnyú muslica, amely először Európában 2008-ban jelent meg és a csapadékosabb években, párás klimatikus körülmények között sok problémát okoz több gazdanövényén.

A kárt a tojásrakásával okozza, hiszen a vékony héjú érésben lévő gyümölcsök ép húsába helyezi azokat. A kikelő nyüvek szennyezik a gyümölcsöt, amely gyorsan rothadni kezd. A kártétel fő időszaka augusztus vége és szeptember eleje. Főként málnán, szedren okozza a legnagyobb károkat. Az apró lárvák a gyümölcsben ebben az időszakban észlelhetőek. A lehullott gyümölcsöket ezért érdemes összeszedni. Ha a területen hagyjuk, vagy komposztáljuk a fertőzött termést, akkor nagyban hozzásegítjük a kártevőt az átteleléséhez.

Mivel a betakarítás időszakában kell védekeznünk a kártevő ellen, ezért a várakozási időt betartására különös figyelemmel ügyeljünk! A barackfélék, paradicsom, de számos más gazdanövény termése eshet áldozatul augusztusban, szeptemberben a márványos poloska, vagy a zöld vándorpoloska támadásának.

A márványos poloska és a zöld vándorpoloska tavasz óta jelen van és lárvái, valamint a kifejlett poloska táplálkozásával okozza a kárt. Szívogatásával a gyümölcs-zöldség húsa torzul, színeződik a kártétel helyén és nem érik be. Bűzös váladékot termelnek, amelyet védekezése érdekében használ fel. A fogyaszthatatlanná váló termés pl. alma feldolgozásra sem alkalmas. Ezért ha a második lárvanemzedékkel találkozunk ebben az időszakban, akkor a kis lárvákat azonnal kezeljük rovarölő szerrel, a várakozási időt betartva!

Észlelésük csak a termések rendszeres megfigyelésével történhet. Színcsapdák nem alkalmasak a csalogatásukra. A meleg időjárás kedvez a szaporodásának, ezért akár többszöri kezelésre is szükség lehet ellenük. A kártételükkel járó termésveszteség mellett szeptemberben az imágók telelőre vonulása is elkezdődik, ami további kellemetlenséget jelent majd a lakásokban.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén