Nyár végén még erőteljesebbek a levélsárgulások, hiánytünetek növényeinken

A nyár időjárásától és a talajállapottól függően már a kora nyári időszakban megjelentek a sárgulás tünetek kerti növényeinken. Hol a kánikula okozta stressz hatása miatt sárgult le hirtelen a leander levele, hol a szőlőtőkén jelentek meg rendellenes elszíneződő, sárguló levelek. Az okokat növénykultúrától és környezetétől függően kell megvizsgálni, mielőtt megpróbáljuk orvosolni a tüneteket.

A leander nagy vízigénye mellett, ha a levegő páratartalma alacsony és a hőmérséklet magas, akkor sárgulás, barnulás kezdődik, esetleg erős levélvesztés is bekövetkezhet. Ellene a gyakori öntözésen túl nem tehetünk semmit, hacsak nem sűrűn elhelyezett növényekkel párás klímát teremthetünk.

A rossz vízelvezetésű talajokon a gyökerek befulladhatnak, és gombás fertőzések alakulhatnak ki. A laza szerkezetű gyorsan kiszáradó talajokon és a pangó vizes területeken a növény tápanyag ellátottsága akadozik, így sárgulás, pusztulás folyamata kezdődik el. Idős diófák esnek áldozatul az ilyen körülményeknek, de szőlőtőkén is korán tapasztalhatóak voltak ezek a sárgulások az idei nyáron.

Szőlőn a sárgulást a relatív vashiány is okozhatja, amely a leggyakoribb jelenség az ültetvények tápanyaghiányos tünetei közül. A helyes döntés ebben az esetben a tünetek első megjelenésekor a levélen keresztül gyorsan hasznosuló tápanyagok, növénykondicionálók többszöri használata, amellyel a betegség ellenállóságot is erősíthetjük.

A legtöbb esetben a tünetek megjelenése tartósan fennálló tápelem hiányt jelez, amely a terméskötődést, érést és minőséget befolyásolhatja (pl. zink: szőlőben a terméskötődést, terméshozamot, érést befolyásolja, cukortartalmat növeli).  Ezért időben érdemes elkezdeni a lombtrágyák használatát, vagy a talaj szerkezetét és a talajéletet javító, a növényeket is tápláló talajtrágyák, szerves trágyák őszi vagy tavaszi kijuttatását.

A kutatásoknak, hatóanyag fejlesztéseknek köszönhetően ma már több módja létezik a növényi kondíció fenntartásának, amivel pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket, vagy segíthetjük azok feltáródását a talajból. Erre a változó időjárási körülmények miatt mindinkább szükség lesz, hiszen a szélsőségek stressz hatásait csak kiegyensúlyozott tápanyag ellátás mellett vészelhetik át növényeink. (pl. kálcium: segíti a növényi stressz és szárazság tűrést, szőlőben erősíti a bogyóhéjat)

A főbb tápelemek legtipikusabb hiánytünetei a melléklet megnyitása után láthatóak.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén