Növényvédelem a virágzó gyümölcsfákon, dísznövények tavaszi tünetei

A hideg éjszakák és a mérsékelt nappali felmelegedések eredményeképpen a gyümölcsfák fakadása lassan indul. Az almástermésűeken, szilvában, cseresznyében, meggyben, valamint a szőlőben a lemosó kezelések még elvégezhetőek. A mandula fővirágzásban van, de a kajszibarack és a korai őszibarack is bontogatja szirmait.

Kevesen tudják, hogy a virágzás olyan időszaka a gyümölcsfáknak, amikor egy-egy betegségnek a virágon keresztül nyílik meg a fertőzési kapu. A virágra jutó kórokozó a virágon keresztül fertőzi meg a hajtásokat, azok pusztulását okozva. A moniliniás hajtáselhalást okozó gomba a legnagyobb mértékű károkat a mandulán, kajszibarackon, a meggyen okozza, de tünetei megjelenhetnek a cseresznyén, szilván, őszibarackon is.

Tévhit, hogy a virágzásban nem védekezhetünk a kórokozók ellen. A moniliniás hajtáselhalás ellen virágzásban kell permetezni. Csapadékos, párás időjárásban a jó hatásfokú védelem érdekében 3-szor javasolt a kezelés a virágzás végéig. A megelőző kezeléseket lehetőleg felszívódó hatóanyaggal végezzük el ebben az időszakban. A tünetek kialakulása után a felkopaszodó hajtásokat metsszük vissza. A levágott ágakat égessük el. A fákon maradó fertőzött ágak a kórokozó gomba fertőzési forrásai lehetnek.

A dísznövények teleltetése után, az éjszakai fagyok elmúltával kiültethetőek, vagy dézsában kihelyezhetőek kertjeink díszei. Az átültetés, metszés után érdemes tüzetesen átnézni a töveket. Javasolt megvizsgálni, hogy a tél folyamán kártevők megtelepedtek e rajtuk. A leandereken leggyakoribb a levéltetvek téli felszaporodása, a pajzstetvek túlélése. Ilyen esetben a kártevők ellen használható növényvédő szerekkel védjük a növényeket, hogy a tavaszi megerősödésüket ezek az élősködők ne gátolják.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén