Ne feledkezzünk el a levéltetvekről, gyümölcsmolyokról!

A nyári melegben gyakran tapasztalhatjuk gyümölcsfáinkon, az őszibarackon, almán, cseresznyén, meggyen, szilván és más gyümölcstermő és dísznövényen is a levéltetvek felszaporodását.

Látványos kolóniáikban az egyedek száma több száz is lehet. A felszaporodásuk a hajtások legvégén lévő leveleken történik, amelyeken szívogató táplálkozással jutnak a szénhidrátban gazdag növényi nedvekhez.

Vannak köztük olyan fajok, amelyek vírusok terjesztői és vannak, amelyek több növényfajon is képesek élni. Közvetlen kártételük a tömeges jelenlétükből és táplálkozásukból adódó kár, amikor a hajtások legyengülnek, torzulnak és telepeik környékén ragadós váladék a mézharmat halmozódik fel.

Eleinte nehezen észrevehetők, de ha jól szemügyre vesszük a növényeket, akkor a levelek fonákán láthatjuk meg őket. A torzulást okozó fajok könnyebben felismerhetőek a levelek deformálódása miatt. A levéltetvek ellen többször kell védekezni, hogy a gyümölcsérést, valamint a dísznövények fejlődését, virágzását ne akadályozzák kártételükkel. Levéltetvek ellen dísznövényeken használhatjuk a DANADIM PROGRESS nevű készítményt, míg almán javasoljuk a PYRANICA 20 WP rovarölő szert. Őszibarack fákon már jelentkezik a gyümölcsmolyok, a barackmoly kártétele.

A rajzó barackmolyok tojásaikat korábban a hajtások végére helyezték, ahol a kikelő lárva a hajtásba rágta be magát és annak védelme alatt táplálkozik jelenleg is. Hatására a hajtások vége szárad, torzul. Ezeknek az ágaknak a visszavágásával és megsemmisítésével akadályozhatjuk meg, hogy a lárvákból fejlődő újabb nemzedék a terméseket károsítsa.

A barackmoly, almamoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly rajzását gazdaboltokban kapható csapdákkal követhetjük nyomon és a rajzás csúcsához időzítve végezhetjük a permetezést az ellenük engedélyezett rovarölő szerekkel. Ebben az időszakban almamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly ellen javasolt védekezni, amivel a fejlődő gyümölcsök károsodása akadályozható meg.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén