Monília – a gomba, ami először a virágokat fertőzi

A kajszibarack virágzása már javában zajlik, míg a cseresznye, meggy virágzásának a kezdetén vagyunk. A károsítók elleni védekezésnél a köztudatban elterjedt vélemény, hogy virágzásban nem permetezünk. Ezen a gyakorlatunkon változtatni kell, ha a virágfertőző monília ellen meg akarjuk védeni fáinkat. A monília a hazai gyümölcstermesztésben a virágzás idején a mandulát, kajszibarackot, cseresznyét, meggyet, szilvát, őszibarackot fertőzheti.

Komolyabb kártétellel a mandulán, kajszibarackon és a meggyen, valamint a cseresznyén találkozhatunk. A tünetek először a virágszirmok, majd az egész virág száradásában, a fertőzött virágok környezetében lévő hajtások foltosodásában, vörösödésében, mézgacseppek kialakulásában, a teljes hajtás és a rajta lévő levelek visszaszáradásában, súlyosabb esetben ágelhalásban nyilvánulnak meg.

A kajszin, a szilván és a meggyen a hajtások és a levelek közvetlenül is fertőződhetnek a sebeken, sérüléseken keresztül. A kajszibarack levelein a fertőzés tünetei vörös udvarú foltok formájában mutatkozhatnak, amely összetéveszthető a virágzást követően fertőző gomba tüneteivel, a sztigminás foltosodással. A gyümölcsöt is fertőzni képes monília leginkább az érés időszakában támad. A monília a fákon az elmúlt évben képződött gyümölcs múmiákban fennmaradó gombafonalakkal telel át. A virágoknak ki sem kell nyílnia ahhoz, hogy a fertőzés a bibecsatornában kialakuljon.

Hűvös, csapadékos napokon a gomba szaporodó képletei aktívabbak és gyorsan behatolnak a virágba. A virágból a fertőzés tovább halad a hajtásokig, sőt az idősebb ágakban krónikus fertőzés, lassú ágelhalás tünetei alakulhatnak ki. A megelőzés lehetőségei a gyümölcsmúmiák eltávolításán túl, a virágzásban végrehajtandó permetezések. A virágzás kezdetén, fővirágzásban és a sziromhullás elején elvégzett gombaölő szeres kezelés nyújthat elegendő védelmet a kórokozóval szemben. Az említett időpontokban a virágokba jutó gomba ellen a rezes kezelés nem segít, felszívódó gombaölő szer hatóanyagot kell választani. Mindemellett a virágzásban és az azt követő rövid időszakban figyelemmel kell lenni arra, hogy a réz hatóanyagra a csonthéjasok közül különösen a kajszibarack és az őszibarack érzékeny, ezért a gyümölcs növekedéséig ezt a hatóanyagot ne használjuk.

A gyümölcs növekedésétől a réz hatóanyagokon kívül a kombinált hatóanyagú MILTOX SPECIAL EXTRA WP is használható a levelek, hajtások és a termés védelmére, amely több gombakórokozó ellen hatékony.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén