Mitől kanalasodhat a kajszibarack levele?

Sárgabarack fáink termésmennyisége évről évre változik az időjárás szélsőséges hatásai és a Magyarországon pár éve felszaporodóban lévő betegségei miatt. A tavaszi fagyok következtében országosan jelentős a termésveszteség, bár az ültetvényekben, sok esetben eredményesen védekeznek a hideg éjszakákon. A virágzás környékén fellépő hideghatás mellett a gyümölcskötődés idején, vagy az után jelentkezhetnek azok a betegségek, amelyek további termésveszteséget és kondícióromlást okozhatnak. A virágzás idején fertőz a moniliniás virág és hajtáselhalás, amelynek a tüneteit már jól ismerhetjük.

Ez esetben a beteg ágrészeken, hajtásokon mézgacseppek jelenhetnek meg. A párás, csapadékos időjárás hajlamosít a fertőzésre, amely ellen megelőző jelleggel, azaz a tünetek megjelenése előtt, a virágzásban, akár többszöri kezeléssel kell permeteznünk. Nem okoz mézgásodást az a betegség, amely a faiskolásban, kereskedőnél megvásárolt csemetével kerülhet be kertjeinkbe.

A csonthéjasok európai sárgulása fitoplazma hatására a fertőzött fák a termésminőség romlásán túl idő előtt elhalhatnak. A virágokon torzulás, a leveleken kanalasodás tüneteit észlelhetjük a fertőzés következtében, amely súlyos esetben ágelhalás, fapusztulás formájában is megmutatkozhat. Ha már fertőzött egy fa, akkor a betegség kezelése nem lehetséges. A betegség megelőzése érdekében megbízható helyről származó facsemetét válasszunk!

A csonthéjasok európai sárgulása fitoplazma igazolt vektora, azaz terjesztője a szilva levélbolha. Ezért a levélbolhák megjelenésekor célzottan végzett rovarölő szeres kezelés megelőzheti a fertőzést. A szilva levélbolha elleni védelem összevonható a Magyarországon csak pár éve megjelent kajszi levéltetű elleni védekezéssel. Ha a kajszi levéltetű tömegesen felszaporodik, a kolóniák kártétele hatására a levelek kanalasodnak, torzulnak, száradnak. Ezért a levélbolhák és az első kelő levéltetvek észlelésekor javasolt védekezni a rovarkártevők ellen, hogy a hajtások gyengülését, a fitoplazma fertőzést és a terméskiesést elkerüljük.

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén