Megelőző védekezések szőlőben

Az elhúzódó hideg április, május eleje után helyenként a fagy hatásainak tüneteivel találkozhatunk a szőlőkben. A melegedés következtében azonban a gyors hajtásnövekedés és a virágkezdemények megnyúlásának stádiuma is látható több fajta esetében. A lombfelület növekedése a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra számára is kedvező. A szőlő lisztharmat számára optimális hőmérséklet tartóssá vált az elmúlt napokban.

A fertőzéshez szükséges aszkospórák szóródásához az említett feltételeken kívül a csapadék szükséges, amelynek segítségével a szóródó, majd a leveleken megtapadó spórák elindítják az idei évi szőlő lisztharmat fertőzéseket. Ha megakadályozzuk az aszkospórák megtelepedését a leveleken, ezzel a később kialakuló esetleges járvány feltételeit is csökkentjük.

A megelőző kezelésekkel könnyebben tervezhetőek lesznek a védekezések, mert nem kell a fokozott veszélyhelyzetben azonnal beavatkozni és nem utolsó sorban költséget takarítunk meg.

A szőlő peronoszpóra támadásának feltétele a gyakori kis mennyiségű, vagy az egyszerre lehulló nagy mennyiségű eső és a fertőző anyag megléte a helyszínen. Enné a kórokozónál is a fertőzés megelőzésével érhetünk el jobb eredményt a növényvédelemben. Az első védekezés elvégzésével nem érdemes megvárni a kritikus virágzás előtti, virágzáskori fejlettséget, mert korábban is kialakulhat erős fertőzés.

A szőlő lisztharmat ellen javasoljuk a MICROTHIOL SPECIAL nevű készítményt, vagy választhatjuk a lisztharmat és a peronoszpóra megelőzésére egyaránt alkalmas BORDÓILÉ+KÉN NEO SC-t, a RÉZKÉN 650 SC-t. Szőlőperonoszpóra ellen használható a BORDÓILÉ NEO SC, a MILTOX SPECIAL EXTRA WP, a RÉZOXIKLORID 50 WP-t, vagy a VONDOZEB PLUS.

Az időjárás alakulásától függően kell terveznünk a permetezések gyakoriságát. Változékony időjárás esetén az említett növényvédő szereket felszívódó hatóanyagok váltsák fel a virágzás előtt.

Az amerikai szőlőkabóca lárvái már megjelentek a szőlőkben. A fitoplazma vektor kabóca ellen a virágzás előtt javasolt először védekezni a már vedlett lárva ellen.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén