Mandula és kajszibarack virágzásakor támad a monília!

Egy héttel ezelőtt szinte az egész országban elkezdődött a kajszibarack virágzása. Március utolsó hetében pedig teljes virágzásban vannak a sárgabarack fák. A monília virágfertőző változata a kinyílt virágokon keresztül kerül be a bibeszálon át a virágba, ahol a virágzatot megfertőzve a hajtás fertőződése is elkezdődik.

A virágok elbarnulnak, hervadnak és száradnak. A virágokon keresztül fertőződő hajtás a fertőzés helyén mézgásodni kezd, a hajtás víz és tápanyagszállító rendszere károsodik. Ennek következtében a tünetek részleges vagy teljes hajtáselhalás formájában mutatkoznak.

A mézgásodás az ilyen hajtáson kisebb-nagyobb mértékben, de általánossá válik. A gyors lefolyású és súlyos ágelhalás elkerülése érdekében a virágzásban kell megakadályozni a kórokozó gomba, azaz a monília virágokba kerülését. A betegség megelőzése érdekében a virágzás kezdetén és fővirágzásban kell védekezni, de ha csapadékos, párás az időjárás, akkor a virágzás végén is ajánlott.

Az engedélyezett készítmények közül válasszuk a felszívódó hatóanyagokat, amelyekkel nagyobb hatásfokkal védekezhetünk. Ha a fertőzés bekövetkezik, akkor a tünetek megjelenése után ne késlekedjünk, vágjuk le a száradó hajtásokat és azokat égessük el. A keletkező sebeket zárjuk le faseb kezelővel! A hajtásfertőző monília a metszések felületén, sebeken, rovarrágásokon keresztül is képes a hajtásokba jutni és ott felszaporodni. Ezért a csonthéjasoknál a sebek kezelését körültekintően végezzük el.

A virág és hajtásfertőző monília a virágon és hajtásokon kívül a sérül gyümölcsben is képes megtelepedni. A gyümölcsrothadást ebben az esetben a gyümölcsön megjelenő összefüggő szürke penészgyep kialakulása jellemzi. A gyümölcsön másik monília faj is fertőzhet, amely viszont körkörös szürkésfehér telepek formájában mutatkozik meg. Az érés kezdetétől akadályozzuk meg a gyümölcsök sérülését és egy-két alkalommal védekezzünk a rothadások ellen!

A virágfertőző monília súlyos tüneteket okozhat főként a kajszibarackon, meggyen és a szilván. A betegség agresszív fellépése miatt a megelőzésben és a védekezésben körültekintően járjunk el!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén