Májusi esők után kiemelten fontos a növényvédelem

A száraz áprilist majd május elejét követően változékonnyá vált az időjárás és az ország nagy részén megérkeztek a várva várt májusi esők. A következő napokban újabb meleg hullám éri el Magyarországot, ezért az időjárás hajlamosító tényezői erősítik majd a kórokozók nagy részének fertőzési nyomását, azaz a fertőzések kialakulásának esélye nő.

Több gyümölcs kultúrában fokozottan figyelemmel kell lenni a tünetek megjelenésére, vagy meg kell előzni az első tünet kialakulását. Az almafa lisztharmat és a varasodás már javában fertőzi a fáinkat, de a csonthéjasok levélbetegségei is most jelenhetnek meg tömegével. Javasolt készítmény almában varasodás ellen, csonthéjasokban a levélbetegségek ellen: MILTOX SPECIAL EXTRA WP.

A tápanyaggal és vízzel rosszul ellátott fák, vagy a kisebb termőképességű talajon nevelkedő fák fokozottan ki vannak téve a veszélynek, hiszen ezek ellenállósága gyengébb a kórokozókkal szemben is. Növénykondicionálásra almában javasoljuk a HUMINAG SUPER levéltrágyát. Abban az esetben is erősebb a fertőzés veszélye, ha hosszú idő óta azonos hatóanyagú növényvédő szerrel permetezünk. A felszívódó hatóanyagok gyakori egymás utáni használata kiválthatja a kórokozó gomba ellenállóságát a hatóanyaggal szemben. Ezért ennek a folyamatnak a megtörésére használjunk más hatóanyagot! Ugyanez igaz a szőlőben is. A korai virágzás és bogyókötődés a legérzékenyebb időszak a kórokozókkal szembeni ellenállóság szempontjából.

A szőlő lisztharmat ebben az időszakban fertőzi be a fürt kezdeményeket, amelyek gyakran menthetetlenné válnak. Ezért ilyenkor fontos a megfelelő időben, megfelelő szerrel elvégzett növényvédelem. Ebben az időszakban alakulnak ki az eső után a szőlő peronoszpóra tünetei, amelyek gyorsan felszaporodnak, ha esős periódus következik.

A szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra ellen már nem csak a lemosó kezelések elvégzésére alkalmas és engedélyezett, de a vegetációban is használható készítmény az OLAJOS RÉZKÉN. Az OLAJOS RÉZKÉN a lisztharmat és peronoszpóra ellen egyaránt alkalmazható és rendszeres használata gyérítő hatású lehet az amerikai szőlőkabóca lárváira nézve is. A kabóca lárvák ellen a szőlő virágzását követően érdemes elkezdeni a védekezést, hiszen az aranyszínű sárgaság fitoplazma vektoraként nagy veszélyt jelenthet nem csak az ültetvényekben, de kertjeinkben is.

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén