Májusi esők aranyat érnek, de kórokozókat hoznak!

A száraz tavaszi periódus után erős záporok zivatarok vonulnak át az ország területén május első napjaiban, amire már nagy szüksége volt növényeinknek. A lehűléssel járó eső a leveleket tartósan fennálló levélnedvességgel borítják, ami beindítja a gombák, baktériumok szaporodását.

Ebben az időszakban minden feltétel adott, hogy az almafa varasodás első fertőzése bekövetkezzen. A fertőzés és néhány meleg nap után megjelennek a leveleken a kerek szürke foltok, amelyek a nedves párás időben tovább szaporodnak és újabb és újabb fertőzések alakulnak ki. A csonthéjasokon, főleg az őszibarack, kajszi és a szilva levelein először vöröses, sárga udvarú foltok fejlődnek, amelyek később elválnak a levélszövettől és lyukakat hagyva maguk után kiesnek. Ez a betegség a csonthéjasok sztigminás levélfoltossága, amely a csapadékos időben a terméskezdeményeket is megtámadja. 

A dísznövények közül a rózsa levelei az esőztető öntözés, vagy a tartós esők hatására válnak áldozataivá először ebben az időszakban a feketefoltosságnak, vagy diplokarponos levélfoltosságnak. Ha ezek ellen a kórokozók ellen meg akarjuk védeni a lombozatot, akkor a megelőző védekezést május elején el kell kezdeni. 

Az almafa varasodás ellen megelőzésre használható kontakt hatású gombaölő szer a MILTOX SPECIAL EXTRA WP vagy a BORDÓILÉ NEO SC. Ha csapadékos, párás marad az időjárás, akkor a kezelést 7 naponta ismételjük meg! Megelőzéssel kell megvédeni a csonthéjas gyümölcsűeket is a levélfoltosságok ellen. A kezelést az első tünetek megjelenése előtt kezdjük el! Javasolt a MILTOX SPECIAL EXTRA WP vagy a RÉZKÉN 650 SC használata.

A rózsa levélfoltossága ellen is használjuk a MILTOX SPECIAL EXTRA WP készítményt, 10-14 naponta ismételve! Ebben az időszakban a szőlőről se feledkezzünk meg! A csapadék ugyanis feltétlenül szükséges az első fertőzés kialakulásához. A tünetek az alsó, tőketörzshöz közeli leveleken kereshetők, ahol a levelek fonákán jelennek meg a lisztharmat első tünetei. Ha ezeknek a telepeknek a kialakulását az időben elkezdett védekezéssel megelőzzük, akkor később sem okoz meglepetést ez a veszélyes kórokozó.

A szőlő lisztharmat ellen használjunk kén hatóanyagú gombaölő szert, majd a fürtmegnyúlástól vegetációban is használható az OLAJOS RÉZKÉN amely lisztharmat, peronoszpóra ellen komplex hatással, megelőzéssel véd.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén