Lisztharmat a nehezen megállítható gomba

Szőlő lisztharmat a virágkezdeményen

A lisztharmatgombák jól ismert gazdanövényei közül kiemelhetők többek között a rózsafélék, az alma, a szőlő, a paprika, uborka, egres, vagy köszméte, tölgy, vadgesztenye és még hosszan sorolhatnánk azokat az érzékeny növényeket, amelyeken évről-évre megjelenik a kórokozó. A lisztharmat más-más faja fertőzi a különböző gazdanövényeket. Ezek a lisztharmatgombák, bár azonos rendszertani egységbe tartoznak, mégis eltérő életmódúak lehetnek. Az almafa lisztharmat például már a rügyfakadás pillanatától fertőzheti a leveleket, míg a szőlő lisztharmat ritkábban a rügyfakadáskor a fiatal hajtásokon, de jellemzően csak később, a melegebb időjárásban jelenik meg a levelek fonákán. Közös bennük, hogy megjelenésüket gyors felszaporodás követi, ha a közepesen meleg és párás idő tartósan fenn áll.

Az enyhe tél, azaz a jó telelési feltételek, a tavalyi erős fertőzések, a sűrű lombkorona, a fogékony fajta  esetén biztosan számíthatunk a tünetek megjelenésére. Erős fertőzéskor, vagy járványos időszakban, ha a permetezés elmarad, akkor az alma, szőlő termése is veszélybe kerül. Dísznövényeknél a torzulás, korai levélhullás gyakori következményei az erős lisztharmat fertőzésnek. A lisztharmat elleni védekezés a leghatékonyabb, ha a tünetek megjelenése előtt védjük meg a növényt a fertőzéssel szemben. Ezekben az esetekben a lisztharmat fertőző spórái már a felszínen dolgozhatnak, amikor a védekezést végrehajtjuk.

A lisztharmat elleni szer kijuttatásával a növényi szövetben való megkapaszkodásukat gátolhatjuk meg, de ami még fontosabb; megakadályozhatjuk a fertőző anyag felszaporodását és a gyors telepfejlődést. Erre a célra a legegyszerűbb megelőző szer a kén, amely a lisztharmat sejt energiafolyamatait gátolja, miközben a növényre kijuttatva gázosodik. Ha a kijuttatást meleg időben végezzük, akkor a hatóanyag gyorsan elillan, sőt perzselő hatása is lehet. Ezért az alacsonyabb hőmérsékletű nyári napokon jobb hatást érünk el az ilyen szerekkel. Erős fertőzési nyomás esetén, vagy sok csapadék után érdemes rövid időn belül ismételni a kezelést. A hatást megközelítőleg 5-10 napig fejti ki pl. a Microthiol Special, amely 80 %-ban ként tartalmaz. A Microthiol Special almás termésűekben, csonthéjasokban, bogyós gyümölcsűeken, szőlőben, gabonában, uborkában és petrezselyemben használható lisztharmat elleni készítmény.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén