Lisztharmat a kertjeinkben

Lisztharmat a kertjeinkben

Júniusban a hőmérséklet emelkedésével és a levegő páratartalmának csökkenésével, valamint az intenzív zöld növényi részek növekedésével kialakulnak azok a feltételek, amelyek a lisztharmat gomba fertőzéséhez és felszaporodásához ideális feltételeket teremtenek. A lisztharmat fertőző telepeinek kifejlődéséhez nem kell csapadék, csupán az optimális 20-25 Cᵒ közötti léghőmérséklet, valamint légköri pára.

A gyakori légmozgás, valamint a hőmérséklet tartós emelkedése 30 Cᵒ fölé, akadályozza a már kialakult lisztharmat telepek továbbfertőzését. Mivel a hőmérséklet ingadozik és a növényállományban a levegő hőmérséklete alacsonyabb lehet, ezért könnyen okozhat gondot kertjeinkben ez a kórokozó gomba, még a kánikula ellenére is.

Jól ismert károsító, amely több növényen megtelepedhet. Az alma, a köszméte, a szőlő, több zöldségnövény, de a dísznövények közül a rózsa legveszélyesebb kórokozójának számít, ezért a fertőzés időbeni felismerése és a védekezés fontos feladat a károk megelőzésében. Az első feladat, hogy a zöldség, dísznövény ágyásban, szőlőben végezzük el a gyomlálást, gyomirtást, mert a sűrű, gyomos növényállományban könnyen megreked a levegő és a lisztharmat gyorsabban szaporodik. A következő lépés, hogy a növényvédő szert jól válasszuk meg.

A kén általánosan használt hatóanyag a lisztharmattal szemben, amit a fertőzéshez alkalmas időjárás esetén 7 naponta kell kijuttatni. Javasolt szerek a lisztharmat fertőzés megelőzésére és a már kialakult fertőzések visszaszorítására (dísznövények kivételével): MICROTHIOL SPECIAL, BORDÓILÉ + KÉN NEO SC.

Utóbbi a kénnel kombináltan bordói keverék hatóanyagot is tartalmaz, amely a szőlőt, zöldségeket, almát védi a további betegségek pl. almafa varasodás, uborkaperonoszpóra, szőlőperonoszpóra ellen. A kén a párás, fülledt, nagyon meleg időben növényeinken perzselést okozhat, ezért a kijuttatást a kora reggeli, vagy esti időszakban végezzük!

Dísznövényeken, rózsaféléken használjunk egyéb forgalomban lévő és engedélyezett ként tartalmazó növényvédő szert. Ha már kialakult, erős tünetek visszaszorítására törekszünk dísznövényeinken, akkor a kénnel kombináltan használjunk azoxistrobin, vagy tebukonazol hatóanyagot is.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén