Lisztharmat a gyakori növénykórokozó

Májusban a dísznövények, a szőlő, a köszméte, az alma leveleinek közelebbi vizsgálatakor a lisztharmat fehér telepeit láthatjuk. A lisztharmat gombák a meleg, párás körülményeket, sűrű növényállományt kedvelik, ahol a befülledt mikroklímában könnyen megtelepedhetnek és felszaporodhatnak. Május első napjaiban az almafa, a köszméte és a rózsa lisztharmat foltjaival találkozhatunk és a szőlőn is kialakulóban vannak az első tünetek. Ezek a gombák életmód szerint eltérőek és az első fertőzés helye szerint is különböznek.

A fertőzés végeredménye azonos, a levelek gyengülnek, esetenként lehullanak, a terméseken a növekedést gátló micélium bevonat miatt repedések keletkezhetnek. A lisztharmat fertőzéseit jobb megelőzni, mert fertőzési folyamat előrehaladtával már nehéz megállítani a felszaporodását. Az első feladat, hogy ritkítsuk meg a lombozatot amennyiben ez lehetséges, vagy előzzük meg a sűrű növekedést. Almánál az elsődleges tünetek ellen virágzás előtt kell kezdeni a növényvédő szeres kezelést. A cél minden gazdanövénynél, hogy a gyorsan szaporodó telepek fejlődését megállítsuk. Amíg a fertőzés előtt, vagy annak kezdetén állunk a kén hatóanyagú növényvédő szerek kijuttatása elegendő.

A spórák megtapadását, vagy a telepek fejlődését gátló kén a másodlagos fertőzések beindulásakor csak gyakori permetezésekkel érhet el sikert. Ezért ebben az időszakban a felszívódó hatóanyagok kijuttatása eredményesebb. Ha a növény legyengült és az időjárás adottságai is kedvezőek a lisztharmat számára, ekkor a ként és a felszívódó hatóanyagot, annak típusától függően együtt javasolt használni. Szőlőben, főként az érzékeny fajták levelein ezekben a hetekben alakulhat ki az első fertőzés tünete. A fehér, alig látható bevonatot először a levelek fonákán a tőkéhez közelebb álló leveleken kereshetjük.

Amennyiben sok csapadékot hozó napok következnek, úgy nem késlekedhetünk az első kén tartalmú gombaölő szer kijuttatásával a szőlőben! Javasolt készítmény: MICROTHIOL SPECIAL almástermésűek, csonthéjasok, bogyósok, gabonafélék, szőlő, uborka lisztharmat betegsége ellen.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén