Lemosó permetezés előtt-után

A tavaszi lemosó kezelés legmegfelelőbb ideje a hőmérséklet emelkedésével a rügyfakadás után, de még lehetőleg a színes bimbós állapotig bezárólag tart. Ennek oka, hogy 5 C alatti hőmérsékleten a hatóanyagok veszítenek hatásukból, valamint a növényfenológia fejlődésével nő a perzselés veszélye. OLAJOS RÉZKÉNT a rügypattanáskor használjuk lemosó szerként, majd kisebb töménységben a vegetációban is felhasználható.

AGROKÉNT a pirosbimbós állapotig, szőlőben a gyapotos állapotig használjuk. Sajnos ebben az évben az áprilisi, gyakori fagypont alatti hőmérséklet gyéríti gyümölcstermésünket, amikor nem csak a gyümölcstermés veszteséggel, de a növénykondíció gyengülésével is számolni kell. A növénykondicionálásra a kilombosodástól kezdve ezért lombon keresztül ható huminsavas termékeket javasolunk. Almában a HUMINAG SUPER gyümölcskötődés után használható. A lemosó kezelések a télen áttelelt kórokozók és kártevők ellen nyújtanak védelmet, de a hatás csak akkor megfelelő, ha a kezelést a károsító már aktív állapotában végezzük el, valamint ha az a lemosó szer által elérhető felületeken telel.

A fás részekben, vagy a talajban védetten telelő kórokozók, kártevők ellen ez a kezelés hatástalan. A hajtásokban már benne élő hajtásfertőző monilinia, vagy a talajban, lehullott terméshéjban telelő dióburok fúrólégy ellen a lemosó kezelés nem hatásos. Ezek ellen a károsítók ellen más módon, vagy később védekezünk. A hajtásfertőző monilinia ellen a fertőzés első bekövetkezése előtt kajszibarack, meggy, cseresznye virágzás kezdetétől többszöri védekezésre van szükség, míg a fúrólégy ellen a rajzás kezdetétől kezelünk. Az időben elvégzett lemosó kezelés a kórokozók induló fertőzését jelentősen hátráltatja.

Az OLAJOS RÉZKÉN őszi és tavaszi alkalmazásakor szőlőben, az elmúlt években nagy gondot okozó feketerothadás és a peronoszpóra ellen is jó eredményeket érhetünk el. A lemosó kezelés után röviddel kórokozók ellen megelőző permetezést kell végeznünk őszibarackon, nektarinon, szilván tafrina ellen, akár többször is a kilombosodás előtt. Erre a célra a RÉZOXIKLORID 50 WP, vagy a BORDÓILÉ NEO SC javasolt. A kezelést a lomblevelek kifakadása után barackféléken, azok rézérzékenysége miatt kerüljük!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén