Legszebb hónap a kertekben

Júliusban a nappali felmelegedésnek, a napsütéses órák számának és a kertben ténykedő gondoskodásnak köszönhetően sokszínű virágzásban gyönyörködhetünk. Ugyanakkor a gyümölcsösben javában folyik a szüret és a korai gyümölcsök szedésén már túl is vagyunk. A betakarítás öröme mellett azonban nem szabad megfeledkezni a szükséges teendőkről, ami a növényeink egészségesebb fejlődését, nagyobb termést, vagy még szebb virágözönt biztosít. A levendula virágzását követően, a töveket ne sajnáljuk visszavágni, amely a hajtások megújulását és gazdagabb jövő évi virágzást eredményez.

Hasonló a feladat a rózsabokrok esetében, ahol az elvirágzott hajtásvégeket jobb eltávolítani. Ezzel biztosíthatjuk a még sokáig tartó virágzást. A leander bokrokon a folyamatos virágzásban a pajzstetvek és a takácsatkák okozhatnak levélfakulást, esetleg levélszáradást. A kártevők ellen szükség lehet többszöri kémiai növényvédelemre. Minden növény meghálálja a rendszeres öntözést a szárazság idején. A legjobb, ha csepegtetve, a növény gyökere körüli talajt öntözzük. Dísznövényeinket ebben az időszakban is érdemes tápoldatokkal, vagy szilárd tápanyagokkal ellátni.

Hasonló igénye lehet a gyümölcsfáknak vagy a szőlőnek, ahol a tápanyaghiány a levelek sárgulásával, elszíneződésével mutatkozik meg. Az érés elején érdemes lombtrágyákkal pótolni az ilyenkor jelentkező nagyobb tápanyagigényt. Gyakori jelenség a levelek sárgulása úgy, hogy a levél erei zöldek maradnak. A tünet a vashiány, másnéven mészklorózis fellépése, ami a talaj relatív vashiányára utalhat (nem felvehető állapotban van a tápanyag a talajban), vagy a gyökerek befulladására, vagy a növény fásodott részeiben élő kórokozók jelenlétére, felszaporodására. Kezdeti állapotban a sárgulás tünete gyorsan felszívódó, vas tartalmú lombtrágyával kezelhető. A levelek sárgulása, elszáradása a júliusban kialakuló gyakori magas UV sugárzás hatására is bekövetkezhet. Az időjárás ilyen jellegű kártékony hatása alma, szőlő termésén is gyakran jelentkezhet, amikor besüppedő barna perzselés tünetek fejlődnek ki a termés héján.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén