Korán és nagy számban kezdődik a kártevők betelepedése a kertekben

A gyorsan érkezett nyárias meleg időjárásnak, a csapadék tartós hiányának köszönhetően a gyümölcsfákon, dísznövényeken tömeges az elszaporodása a levéltetveknek. A hajtások legyengülésének elkerülése érdekében érdemes védekezni a kártevő ellen. Lehetőleg válasszunk hosszú hatásidejű rovarölő szereket (pl. PYRANICA 20 WP- levéltetvek, levélatkák, körte-levélbolha ellen), vagy ha tehetjük, akkor kezeljünk 7-10 naponta. Ebben az időszakban szinte egy időben jelennek meg a kártevők, ezért érdemes olyan hatóanyagot választani, amely több kártevő ellen együttesen hatással van.

A levéltetvek mellett rajzik az almamoly és többek között megjelentek a cseresznyelegyek is. Utóbbi kettő rajzása elhúzódik, és nagy számban zajlik majd, ezért válasszuk a felszívódó hatású acetamiprid vagy a lárvakelést megakadályozó, kitinszintézist gátló hatóanyagokat. A dísznövényeken, különösen a legyengült állományokban, már találkozhatunk a lisztharmat tüneteivel, de a rózsákon megjelentek azok a levélfoltok is, amelyek a rózsarozsda tünetei. A csapadékhiány és a légköri szárazság nem kedvez ugyan a kórokozók felszaporodásának, de az átvonuló futó záporok gyorsan megteremtik a fertőzés veszélyét. Ezért a gyümölcsfákon vagy a fertőzések bekövetkezése előtt, vagy az első tünetek megjelenésekor kezdjük el a gombaölő szeres kezeléseket.

A lisztharmat fertőzés veszélye almafákon, szőlőn igényel nagyobb odafigyelést a májusi periódusban, amikor gyorsan fejlődnek a hajtások, szőlőn pedig a virágzás előtt állunk. Ezért a két növény esetében megelőzéssel védekezzünk! A lisztharmat ellen almában és szőlőben a kén hatóanyag mellé használjunk felszívódó hatóanyagot is, különösen az érzékeny fajtákon. A fertőző anyag megtapadásakor és a fertőzési góc kialakulása előtt védekezni sokkal költségtakarékosabb, mint amikor már kialakult a fertőzési forrás.

Ha a kezelést május első felében végezzük szőlőben és a későbbiekben tudunk védekezni 10 naponta, akkor a jelenlegi időjárás mellett javasoljuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC használatát, amely a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is védelmet biztosít.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén