Kezdődik a tavasz, a kerti munkák elvégzésre várnak!

Február 24.-én a népi megfigyelés szerint, ha Mátyás talál jeget, akkor töri, ha nem akkor csinál. Ezek szerint az ország nagy részén remélhetőleg készülhetünk a felmelegedésre a tavasz érkezésére. A fagyok elmúltával a még nyugalmi állapotban lévő gyümölcsfáink közül a mandula, kajszibarack lassan fakad. A fakadás előtt időben el kell végezni a koronaalakító metszéseket, ahol arra szükség van és a szőlő metszését is be kell fejezni.

A növény ellenálló képességének fenntartása és fokozása a harmonikus tápanyag ellátással lehetséges, amelynek első lépése a talaj tápanyaggal való feltöltése. Ez történhet a régóta bevált szerves trágya beforgatásával, amit ideális esetben ősszel végzünk el. Az alaptrágyázást követően a tápanyagok folyamatos adagolásával az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt kiemelten fontos a gyümölcsfák, szőlő időjárással szembeni stressz tűrésének erősítése. Fontos szerepe van a lombozat tápanyagokkal való ellátásának a termés kötődésében, a jó minőségű és megfelelő mennyiségű termés kialakulásában.

A hajtások, vesszők beérése és a rügyek differenciálódása zajlik megfelelően, ha a szükséges tápelemek felvehető mennyiségben állnak rendelkezésre. Ezért ezeket a tápanyagokat a növények igényeihez igazítva időben kell biztosítani! A tápanyagok felvehetősége a talaj állapotától, típusától és annak nedvesség tartalmától függ.

A talajt lazítással a nedves állapot fenntartásával valamint a kereskedelmi forgalomban kapható talajjavító anyagokkal tudjuk kondicionálni. Talajtrágyázásra használható, a növények ellenálló képességét fokozó kálcium, és a növények élettani folyamataiban fontos szerepet játszó kén pótlására szolgáló PERETRIX CA+S, amelyet valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúrában 10-15 l/ha mennyiségben, 200 l/ha vízmennyiséggel, vetés, ültetés előtt kijuttatva, majd a talajba dolgozva javasolt kijuttatni.

A hiánytünetek kialakulásakor a vegetációban a virágzás után is használhatjuk ezt a terméket a lombozat kezelésére. Súlyos hiánytünetek jelentkezésekor, a növényállomány gyengülésekor javasolt talaj és levélvizsgálatot végezni és a komplex tápanyag utánpótlás összeállítása érdekében szaktanácsadó segítségét kérni!

A fagyos idő elmúltával a lemosó kezelések elvégzése a következő feladat.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén