Készülődés a tavaszra

A változékony februári napokon, hol a szokatlanul meleg, hol a lehűlés és a havazás jellemzi az időjárást. Az időnkénti felmelegedés hatására a hagymás kerti virágaink gyors fejlődésnek indultak. A melegebb déli fekvésű területeken a mandula, kajszibarack rügyei fakadnak. Fejlettségük arra utal, hogy a tavaszi lemosó kezeléseket érdemes megtervezni, figyelve az időjárás előrejelzésekre. A kezeléshez válasszunk olyan időszakot, amikor a nappali maximum hőmérséklet napról napra meghaladja a +5 Celsius fokot.

A lemosás előtt, ha kell, végezzük el a koronaalakítást, metszést. Ha a metszéssel nagyobb sebet ejtünk a növényen, akkor azt faseb kezelő anyaggal kenjük le. Kereskedelmi forgalomban elérhető kezelő anyagok a Biocera, Fadoktor vagy a Fagél nevű készítmények. A metszéskor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsfák tősarjait, később a szőlő tőketörzsön fejlődő hajtásait eltávolítsuk.

A tősarjakon könnyen felszaporodhatnak egyes kártevők, kórokozók, de jelenlétük kockázatot jelenthet a gyomirtási munkában. Ezek a növényi sarjak önmagukban is haszontalanok, feleslegesen vonják el a tápanyagokat a növénytől. A metszést követően a csonthéjasok fekélyeit, mézgás sebeit enyhén tisztítsuk meg, de az élő fa részt ne sértsük!

A metszés és tisztítás után a lemosó szer kijuttatásával az áttelelő károsítók gyérítését végezzük el. A fák megtisztított sebeinek a kezelésére a réztartalmú lemosó szerek alkalmasak, de az ágelhalást okozó és az ágak felületén elérhető gombák, baktériumok, de még az őszibarack tafrina ellen is a réz hatóanyagra van szükség. A tafrina ellen a lemosó kezelést követően a rügyek kifakadásáig még védekezzünk legalább egy alkalommal, rézzel. A telelő lisztharmat, vagy az atkák lemosó kezelésére kéntartalmú szereket használhatunk.

A kártevő rovarok tojásainak, lárváinak, vagy a pajzstetvek gyérítésére az olajos lemosást válasszuk. A réz, kén és paraffinolaj tartalmú lemosó szer az OLAJOS RÉZKÉN, amely gyümölcs, szőlő és dísznövény kultúrákban felhasználható (kultúrák felsorolása a címkén olvasható). Népszerű készítmény az AGROKÉN, közismert nevén az olajos mészkénlé. Poliszulfidkén és paraffinolaj tartalma miatt lisztharmat, atkák és további a növényen telelő kártevők ellen hatásos lemosó szer, gyümölcsösben, szőlőben.

A lemosó szerek hatásosságának kulcsa az áztatás szerű, nagy lé mennyiséggel elvégzett tavaszi kezelés a rügypattanás előtt közvetlenül, vagy a rügypattanás pillanatában. Ha a kezelést követően nagy mennyiségű csapadék hull, akkor a kezelést meg kell ismételni.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén