Kedvez az időjárás a növényi kórokozó gombák szaporodásának

Lisztharmat fertőzés bogyós termésű növényen

A gyakori záporok, kisebb-nagyobb zivatarok és a nem túl meleg május végi időjárás kedvező feltételeket teremt a gyümölcsösökben, szőlőinkben a kórokozók megtelepedésének és felszaporodásának. Az első tünetek kialakulását nehéz felismerni, vagy a gyors lefolyású fertőzéseknél a hirtelen sűrűn megjelenő tünetek hívják majd fel magukra a figyelmet. Ezeknél a fertőzéseknél minden esetben a tömeges tüneti megjelenést kell elkerülni, mert a védekezés akkor hatásosabb és gazdaságosabb, ha azt már az elején blokkolni tudjuk.

A lisztharmat gombák ebben az időszakban erős fertőzések tüneteivel jelenhetnek meg. Ez különösen az érzékeny fajtákon látható először, de ha az első fertőzések kialakultak, abból az ismételten újra képződő fertőző anyag megtámadja a közepesen érzékeny fajtákat is. A rózsa lisztharmat, szőlő lisztharmat, almafa lisztharmat, szamóca lisztharmat, őszibarack lisztharmat esetében a kórokozó nem azonos, de a fertőzéshez szükséges feltételek, számukra kedvező időjárási körülmények azonosak.

Ezért május végén, amíg az erős fertőzési nyomás nem állandósul még eredményesen és akár ugyanazzal az összetételű permetlével tudunk védekezni ez ellen a kórokozó csoport ellen. Pl. A BORDÓILÉ+KÉN NEO SC kéntartalma révén alkalmas a lisztharmat gombák blokkolására főként a fertőzés kezdetén. A termék almában, csonthéjasokban, szőlőben, paradicsomban, paprikában, uborkában is felhasználható. Ebben az időszakban a maximális hatás és a tartós védelem eléréséhez 7-10 naponta permetezzünk!

A BORDÓILÉ+KÉN NEO SC réztartalma révén más betegségek ellen is hatásos, úgy, mint a szőlő peronoszpóra, csonthéjasok levélbetegségei, paradicsomvész, uborka peronoszpóra. Ezek a kórokozók a csapadékos időjárást kedvelik, ezért május utolsó napjaiban és június elején ellenük is biztosítani kell a megfelelő védelmet. Hasonló kombinált hatással rendelkezik a korábban csak lemosó szerként ismert OLAJOS RÉZKÉN nevű termék, amely ma már a vegetációban a perzselés veszélye nélkül használható fel, de alacsonyabb dózisban, mint a lemosó kezeléseknél. Olajtartalma révén jobb tapadást és terülést, jobb esőállóságot biztosít, ami ebben a periódusban fontos előny lehet. Ezt a terméket almában, körtében, szőlőben javasoljuk a kórokozók széles köre ellen 4 l/ha dózisban.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén