Kedvez az idő a tafrinának és a levéltetveknek

A hűvös időjárás ideális a tarfrinás levélfodrosodás betegség terjedésének őszibarackon, nektarinon, szilván, mandulán. A hidegkedvelő gomba korábban, az első levelek kifejlődésekor megjelent már a leveleken, és ha időben és elég gyakran nem sikerült permetezni a fákat, akkor a levelek elszíneződés, torzulás tüneteivel gyakran találkozhatunk.

A fertőzés tüneteinek megjelenése a fajták érzékenységétől függ, de az átlagosnál érzékenyebbek a nektarinok. Ha a betegség elhatalmasodik, a fák legyengülnek, és korai terméshullás következhet be. A beteg levelek lehullanak, az új hajtások ismét fertőződnek, ezért azok védelme érdekében a hűvös, csapadékos időszakban ajánlott felszívódó gombaölő szerekkel 1-2 hetente védekezni.

A réz hatóanyagot őszibarackon, nektarinon ebben az időszakban már ne használjuk, mert az engedélyezett dózisokban erős a perzselés veszélye a fák érzékenysége miatt. A hűvös idő a levéltetveket sem akadályozza abban, hogy erős telepeket fejlesszenek. A nedves párás idő kimondottan segíti felszaporodásukat, ezért gyümölcsfákon, dísznövényeken jelentős gyengültséget okozhatnak. Az első egyedek észlelésekor érdemes elkezdeni a védekezést, mert a betelepülő szárnyas alakok mellett hamar megjelennek a nagy kolóniát képező egyedeik.

A levéltetvek ellen többségében elegendő a kontakt hatású rovarölő szereket használnunk, de egyes fajaik a levelek sodródását és torzulását okozzák, ahová a kontakt anyagok nem jutnak be, ezért felszívódó készítmények bevetésére van szükség. Ezeket a hatóanyagokat használjuk akkor is, ha hosszabb hatásidővel szeretnénk megvédeni a növényeinket a gyorsan szaporodó kártevők, a levéltetvek ellen. Ha a kontakt hatású nem felszívódó készítményeket válasszuk, akkor a kezelést követő 1-3 órában hullott csapadék jelentősen csökkentheti a hatást. Ilyen esetben a kezelést az eső elvonulásával javasolt megismételni!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén