Ilyenkor fejlődnek az áttelelő kórokozók – akadályozzuk meg a felszaporodást!

Az ősz beköszöntével, vagy betakarítás után áttelelő növényeink is készülnek a télre. A levelekben lezajló anyagcsere folyamatok hatására sárgulnak, színeződnek, lehullanak a levelek. Az addig zsenge, zöld hajtások már a nyár közepétől érnek, fásodnak, ellenállóvá válnak a hidegnek. Ez a folyamat zajlik le a károsítók esetében is. A lisztharmat ivaros alakjai a szőlő levelén fejlődő bevonaton gömb alakú áttelelő képleteket fejlesztenek. Ezek éretlen alakjai már augusztusban is kialakulhatnak. Beérésük megakadályozása érdekében a szüret után még védekezhetünk. Használható: MICROTHIOL SPECIAL.

Később szeptember végén már nem érdemes elvégezni a kéntartalmú szerrel végzett lemosó kezelést, mert csak elősegítjük a képletek lemosódását a kéregrepedésekbe, ahol áttelelnek. Nem azonos a lisztharmat áttelelése pl. almán. A fehér telepeket alkotó gombafonalak a rügyfejlődés során a rügypikkelyek alatt telepednek meg és ott is telelnek át. Ezért a vegetációban nagyon fontos, hogy megakadályozzuk olyan mértékű felszaporodásukat, ami ezt lehetővé teszi.

A levélbetegségek közül a peronoszpóra a fertőzött lehullott leveleken telel át, hasonló képen az almafa varasodás, vagy a csonthéjasok levéllyukasztó betegsége is. A hajtásfertőző monilinia a hajtásokban, a gyümölcsfertőző monilinia a mumifikálódott gyümölcsön él a tél folyamán.

Az őszibarack tafrina a vesszők felületén telepedik meg és vészeli át a hideget, amit viszont jól tűr. A lombhullás után a levelek alapos és jó minőségű komposztálása megoldást jelent a leveleken telelő gombák ellen. A vesszőkön, kéregrepedésekben, a felszínen megtelepedő gombák ellen az őszi lemosással is jó eredményt érhetünk el. Javasolt ezt a megelőző megoldást választani akkor is, ha a fa törzsén sérülés, vagy repedések alakultak ki a nyár folyamán. A lemosás előtt dörzsöljük át enyhén a felületet, különösen rovarok okozta sérülés helyén.

Az őszi kezelésre használhatjuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC vagy OLAJOS RÉZKÉN készítményeket. Felhasználásukkor tartsuk be a csomagoláson feltüntetett felhasználási feltételeket! Abban az esetben, ha moniliniás hajtáselhalás tünetei hatalmasodtak el a gyümölcsfán, akkor az őszi rezes lemosással nem érhetünk el számottevő eredményt. Tavasszal alapos visszametszés és rezes lemosó kezelés alkalmazható a továbbszaporodás megelőzésére.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén