Időben elvégzett növényvédelem – foltmentes gyümölcs

Június végén a megelőző védekezésben nem, vagy nem megfelelően részesített gyümölcsfákon szaporodóban vannak a levelek után a gyümölcsöt támadó gombák. A gyümölcs fejlődésének időszakában ezeken a foltokon a növény szövetei nem tudnak fejlődni, így a foltok felülete felrepedezik. Az almán a varasodás a levelek után már a terméseket fertőzi, amelynek eredménye a kevésbé tetszetős gyümölcs. Ha a leveleken láthatóak a tünetek, de a termésen még nem, akkor nem késő a gyümölcsöket megvédeni a kórokozókkal szemben.

A körte varasodás hasonló foltokat okoz a termésen, mint az almafa varasodás az almán. A körtén, főleg azok levelén korábban, a csapadékos májusi időjárás következtében jelenhettek meg a körterozsda tünetei. Ha eddig nem tapasztaltuk a leveleken kialakult sárgásvörös, a fonák felé kiemelkedő foltokat, akkor a megelőző kezelés még időszerű lehet. Súlyos esetben a levelekről a körterozsda foltjai a körte termésére húzódhatnak rá. A kajszibarackon, őszibarackon, vagy a szilván, és a mandulán a sztigmina nevű gomba a termésen megtelepedve csúnya, a gyümölcs héjából kiemelkedő foltokat képez, amely már most is gyakran látható tünet.

Az alma varasodás, a körte varasodás, a körterozsda, és a sztigmina levélen fokozódó és a termésen kialakuló tünetei ellen védekezzünk az alábbi szerekkel: MILTOX SPECIAL 50 WP, VONDOZEB PLUS, RÉZOXIKLORID 50 WP.

Ha a foltok a levélen, termésen már láthatóak, akkor felszívódó hatóanyagot is kell használnunk. A csapadékos időjárás hatására a dió terméskezdeményén is kialakulhatnak barna, majd elfeketedő és besüppedő foltok. Ennek oka legtöbbször a nedves, párás időben kifejlődő baktériumos betegségek.

A dió termésfoltjainak megjelenése előtt védekezzünk réztartalmú növényvédő szerrel, amelynek a baktériumokra gyérítő hatása van. Javasolt készítmény: RÉZOXIKLORID 50 WP.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén