Gyümölcsrothadás, amit csak megelőzni lehet!

Az aranyos rózsabogár kártétele és a rothadások őszibarackon

A gyümölcsök érése előtt, ha gyakori a csapadékos napok száma, vagy jégeső sérti fel a termést, netalántán rovarkártevők nyitnak kaput, akkor könnyen fertőződnek a termések a gyümölcsrothadás kórokozóival. A rothadást okozó gombák többsége csak sebeken keresztül képes fertőzni. Ezért, ha a sérülések keletkezését meg tudjuk akadályozni, a kártevők ellen időben kezelünk, akkor csökkenthetjük a fertőzés gyakoriságát.

Az érésben lévő gyümölcsökön gyakran okoz kárt kiskertekben is az aranyos rózsabogár, amely tömegével lepheti el a nedvdús, édes gyümölcsöt. Kártételükkel olyan sebek keletkeznek a gyümölcsön, ahol csapadékos időben a moniliniás rothadás gyorsan fertőz. Az egyik megoldás, hogy gazdaboltokban kapható illat csapdákat helyezünk el a fákon, amely képes nagy tömegben fogni a kártevőt. Az érésben rovarölő szerrel is kezelhetünk, de a várakozási időket ajánlatos betartani. A rovarölő szeres kezeléssel egy időben a rothadás ellen is ajánlatos védekezni.

A gomba ellen többféle hatóanyag engedélyezett, de itt is a várakozási idő betartása a fontos. A kontakt hatóanyagok használatára akár többször is szükség lehet, míg a felszívódó szerek hosszabb távú védelmet biztosíthatnak. Ha a gyümölcsrothadás tünetei július végén pl. az őszibarackon kialakulnak, távolítsuk el az ilyen gyümölcsöket a fáról és a környékéről. A szőlőben a rothadások csapadékos időben szintén gyors megbetegedéseket és termésveszteséget okozhatnak. A zsendülés időszakától a leggyakoribb a tünetek első megjelenése.

Korábban láthatunk szürkerothadást szőlőben, ha jégverés, vagy rovarkártétel sérti fel a bogyókat. A tömött fürtök bogyói is gyakran sérülnek, repednek a bogyók növekedése következtében, amikor gyakran a fürtök belsejében indul a rothadás és kiterjed a külső bogyókra. Ezek alkotják a fertőzési gócokat, amelyekből a csapadékos időben erős fertőzés alakulhat ki. A leghatékonyabban fürtzáródáskor, azaz július végén, augusztus elején megelőző jelleggel védekezhetünk felszívódó hatóanyaggal, amely hosszú távon, csapadékos időben is jól védi a fürtöket a fertőződéstől.
Kérdéseivel forduljon bizalommal az Agroterm Kft.-hez. Weboldalunkon a „Tanácsot kérek” menüpont alatt várjuk jelentkezését!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén