Gyümölcsök, zöldségek ellenségei betakarítás előtt

A magas cukortartalmú félig érett, vagy érett gyümölcsökön a nyár ebben az időszakában, különösen a száraz évjáratokban találkozhatunk a darazsak kártételével. A szőlő bogyóit, gyümölcsöket megsértve jut édes táplálékához, ezért előnyben részesíti a korán érő fajtákat. A károsításának megakadályozása érdekében illatcsapdákat helyezhetünk ki. A csapdákban édes, illatos szörpöt, gyümölcsleveket összekeverve csalogathatjuk a darazsakat és a gyümölcsfán, vagy a szőlőben elhelyezve távol tarthatjuk őket a fejlődő terméstől.

Hasonló károkat okoznak ebben az időszakban a rózsabogarak. Az aranyos rózsabogár illatcsapdákkal azonos módon csalogatható, mint a darazsak. Szükség lehet a szüret előtt a permetezésre akkor, ha a gyümölcsöket a foltos szárnyú muslica károsítja. Ez a muslica faj az elmúlt évben szaporodott fel Magyarországon és többek között a bogyós gyümölcsű növényeinken okoz károkat. Tojásrakás érdekében keresi fel az érő, félig érett gyümölcsöt, amelyet a tojásból kifejlődő lárva tovább szennyez. Kártételét nehéz észrevenni, de a betelepedése egyszerűen megfigyelhető. Almaecettel megtöltött műanyag palackon nyílásokat, berepülő réseket készítünk, ahol az illat hatására a muslicák megjelenhetnek az almaecetben. Ha számuk napról napra emelkedik, akkor rövid várakozási idejű engedélyezett szerrel permetezhetünk ellenük és megakadályozhatjuk kártételüket.

Paprikában, csemegekukoricában, muskátli virágon találkozhatunk kertjeinkben leginkább a gyapottok bagolylepke hernyóival. A kifejlődött hernyó nagy étvággyal táplálkozik és rágcsálékával, ürülékével szennyezi a terméseket, ill. lyukakat rág a muskátli virágon, bimbón. Az érő paprikában például a magház közelében rejtőzködve táplálkozik, nem tudunk ellene hatásosan védekezni. A kártevők ellen a rovarölő szeres kezelést nagyon fontoljuk meg, mert az érés időszakában a lassan lebomló növényvédő szerek veszélyesek az ember egészségére! A várakozási időt mindig tartsuk be!

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén