Gyümölcseink kártevői

Május végén gyümölcseinket veszélyeztető kártevők jelennek meg az éppen megkötődött, vagy fejlődésnek induló terméskezdemények körül. Ezek a kártevők többségében az év folyamán először, május második felében vannak jelen és tojásrakással kezdik a kártételt. Az almamoly a tojásait a kis almák felületére rakja. A tojásokból kikelő hernyók a zöld termésbe rágják be magukat és komoly kárt okoznak. A termésen rágott lyukak és a belőle lógó rágcsálék, vagy ürülékcsomók figyelmeztetnek a nem várt beköltözőre. A kártétel gyakran az egymáshoz közel álló termések mindegyikét érinti.

A gyümölcsérés kezdetén megtámadott alma az almamoly kártétele következtében a beérés előtt a földre hull. Hasonló a gyümölcskár jellege a május második felében rajzását kezdő cseresznyelégynek. A cseresznyén és a meggyen megjelenő legyek nőstényei a tojásokat a gyümölcshéj alá fúrják be. A tojásokból kikelő nyű a termés húsát károsítja, szennyezi. A cseresznyelégy kártételét nehéz felismerni, csak a gyümölcs fogyasztásakor, feldolgozásakor szembesülhetünk a nem túl gusztusos nyüves gyümölcsökkel. A barackmoly tavasz végi nemzedéke a tojásait a levelek fonákjára, vagy a gyümölcsökre rakja le. A kikelő lárvák a gyümölcsben, egészen a maghéjig rágnak. A gyümölcsökön mézgafolyás, ürülék csomók láthatóak a berágás helyén.

A keleti gyümölcsmoly kártétele a barackmolyhoz hasonló, bár első, májusi nemzedéke a tojásait a barack kis hajtásaira rakja le, ahol a hernyó a hajtásokban rág járatokat. A hajtások elszáradnak, rajtuk mézga cseppek jelennek meg. A felsorolt kártevők elleni hatásos védelem kulcsa, hogy a kártevő rajzása, vagy tojásrakása idején permetezzünk. Amikor a tojásból kikelő lárva bejut a gyümölcsbe, vagy hajtásba, akkor rovarölő szerrel hatásos védelmet már nem tudunk elérni, mert a használható rovarölő szerek csak korábban, a kifejlett imágók, a legyek, és a molyok, vagy a tojások, és az éppen kelő lárvák ellen hatásosak. Ezért május második felében kezeljünk a most rajzó, gyümölcseinket veszélyeztető kártevők ellen!

A képen az almamoly kártétele látható.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén