Fakadás a szőlőkben

Amikor a szőlő nedvkeringése tavasszal intenzívvé válik, a rügyek megduzzadnak és felületük bolyhossá, gyapotossá válik. Meleg időben gyors fejlődés követhető nyomon, miközben növekszik a rügyek mérete. Ekkor még a rügypikkely fedi a levélkezdeményeket, később azonban kifakadnak a levelek. A déli fekvésű lejtőkön már most is találkozhatunk ilyen levelekkel a szőlőben, de még időben van, hogy a lemosó permetezést elvégezzük. A műveletnek több előnye is van, hiszen több károsító számát ritkíthatjuk ezzel a módszerrel. A szőlő lisztharmat áttelelő képletei a vesszőkön, a karokon, vagy a tőkéken találhatóak tavasszal.

A lemosó kezeléssel nem csak a lisztharmat első fertőzését enyhíthetjük, de a kártevők közül a rügypikkelyek alatt egyre aktívabbá váló szőlő levélatkát, a szőlő gubacsatkát, a szőlőtripszeket is gyéríthetjük. Az egyik leghasznosabb hatása a lemosó kezelésnek, hogy a szabad szemmel nem látható atkák száma csökken a kezelés hatására. A rügyekben aktívvá váló atkák igen korán kezdik kártételüket, amelynek következtében torzulnak a levelek és a hajtásfejlődés nem, vagy csak gyengén indul el.

Olajos lemosó szerrel a szőlőmolyok bábjait, valamint a vesszőkön, tőkén telelő amerikai szőlőkabóca tojásait is elpusztíthatjuk. Az amerikai szőlőkabóca ma már Magyarországon minden megyében jelen van és a szőlő károsítása mellett másodlagos kártételével jelenti a fő veszélyt. A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektoraként az ellene való védekezés a szőlőtermelő fontos érdeke. A kabóca ellen első lépésben a lemosó kezeléssel védekezünk, amelyet a fertőzött zárlati területeken kötelezően el kell végezni a termelőknek. Ezzel a kezeléssel az amerikai szőlőkabóca tojásait gyéríthetjük.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés megelőzése a vektor kabócák elleni védelemmel a legegyszerűbb és a leghatékonyabb. Szőlőben a felsorolt károsítók ellen ajánlott lemosó szerek az AGROKÉN vagy az OLAJOS RÉZKÉN.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén