Észrevétlenül betelepedő, szaporodó tavaszi kártevők

A cseresznye és meggyfák alatt a talajban telel át a cseresznyelégy bábja. A legyek első repülése május első hetében kezdődött. A melegebb napokon számuk emelkedni fog. A védekezést a gyümölcsök megóvása és a nyű kártétel megelőzése érdekében el kell kezdeni és a megfelelő eredmény érdekében 7-10 naponta ismételni is szükséges! Az időjárás változékonysága és a hűvösebb éjszakák ellenére a kártevők tavasszal is gondot okozhatnak kertjeinkben.

A leggyakrabban a levéltetvekkel találkozhatunk, amelyek tömegével lephetik el ebben az időszakban az alma hajtásait, a cseresznye leveleit, őszibarack hajtásait, de feltűnhetnek a málnán, ribizkén és különösen kedvelik a dísznövények közül a rózsát. Ha nem vesszük időben észre a telepeiket, kolóniáikat, akkor a levél torzulhat, súlyos esetben termésvesztés is bekövetkezhet. Mézharmat nevű váladékuk vonzza a hangyákat, ezért ha ők megjelennek a növényeken, akkor ott biztosan találkozunk levéltetvekkel is. A levéltetvekre jellemző, hogy elsődlegesen a gyengült növényeken telepednek meg. Rendkívül szaporák és gyakran fejlődnek újabb kolóniák. Ezért a kártételük megelőzése érdekében gyors beavatkozásra van szükség az észleléskor.

Ha telepeik könnyen láthatóak, akkor permetezhetünk kontakt hatású rovarölő szerekkel. A torzulást okozó levéltetveknél a megbújó kártevő ellen nem elég a felületen ható szer, ott felszívódó rovarölő készítményt kell használni. Ez utóbbiak hosszabb időn keresztül védik a növényt a betelepedő levéltetvek ellen. A tavasz folyamán találkozhatunk a gyümölcsfákon araszoló hernyókkal is, amelyek jellegzetes mozgásukkal hívhatják fel a figyelmet magukra. Nagy étvágyuknak köszönhetően kisebb-nagyobb levélfelület vesztést okozhatnak. Vékony szövedékeikkel a szél útján jutnak el tápnövényeikre, ahol megkezdődik kártételük. Ezért észlelésük alkalmával javasolt védekezni ellenük.

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén