Érés időszakában is fontos a termések-növények védelme

Nektarin gyümölcsfertőző monilinia

Az érés időszakát elérve sem pihenhetünk, ha a gyümölcs és szőlő növényvédelmi munkáira gondolunk. Ebben az időszakban is számos kórokozó és kártevő veszélyezteti a gyümölcsöket, terméseket, lombozatot. Igaz ez akkor is, ha a mostanihoz hasonló száraz és túlzottan meleg időjárás a jellemző. Az érzékenyebb fajtákra a kórokozók miatt ekkor is figyelni kell. A szürkerothadásra, gyümölcs moniliniára fogékony fajták ebben az időszakban is fertőződhetnek, ezért az érés kezdetétől akár 2-3 alkalommal is érdemes permetezni pl. az őszibarackot, nektarint.

Az engedélyezett növényvédő szerek között, kultúrától is függően nagy különbség van az élelmezés-egészségügyi várakozási időkben, ezért körültekintően kell a gombaölő szert megválasztani. A szőlő szürkerothadás fertőzése a bogyóhéj vékonyodásával kezdődhet, amikor a bogyó cukortartalma nő, a héj elvékonyodva könnyen megreped. Ezeken a repedéseken gyorsan alakulnak ki a rothadás alig látható gócai.

Ha ebben az időszakban csapadék hull és több napon át beáll az esős idő, akkor komoly fertőzések is elindulhatnak. Ez jelenleg csak a zsendülő, érő fajtákat veszélyezteti, de augusztusban az időjárástól függően a későbbi érésű fajtákon is megjelenhetnek a tünetek. Ezért megelőzéssel kell a szürkerothadás ellen a szőlőt is permetezni! Helyes megoldás, ha fürtzáródáskor permetezünk először, majd a hajlamosító időjárás esetén az érési stádiumoktól függően további megelőző kezeléseket iktatunk be. Itt is vegyük figyelembe a várakozási időket!

Július végén a rovarkártevők felszaporodásának lehetünk tanúi. A levéltetvek gyümölcsfáinkon, csonthéjasokon okoznak gyengültséget, míg az ilyenkor fejlődő invazív poloska lárvák pedig szinte válogatás nélkül keresik az érő terméseket, almát, barackot, szőlőt, paradicsomot stb.. A levéltetvek felszaporodásának kezdetén, valamint a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska lárva alakjai ellen tudunk hatékonyan védekezni, ezért a lárvák észlelésekor rövid időn belül végezzünk rovarölő szeres kezelést. Ha ezt időben nem tesszük meg, akkor a termés minősége romlik, nem érik be, vagy élvezhetetlenné válik és a termés húsa bebarnul.

 

Válaszolunk kérdésére

Válaszolunk kérdésére

Szezonális ajánlatunk - Borkén

Szezonális ajánlatunk - Borkén